Ik ben verzekerd en hoe moet ik een tandarts kiezen

Ik ben wel verzekerd bij Agis maar ik moet naar een tandarts deze week.Ik ben al 4 manden verzekerd nog geen huisarts gezocht en tandarts.Mag ik gawon naar een tandarts of moet ik bellen voor afspraak ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag gewoon naar een tandarts toe. Meestal staan ze onder contract van de zorgverzekeraar. Dit scheelt voor jou veel werk en ook de vergoedingen zijn beter geregeld. Je mag gewoon naar een tandarts toe. We hebben in Nederland alleen een tandartsen tekort dus de vraag is of je overal geaccepteerd wordt. Alle erkende huisartsen zijn aangesloten bij de zorgverzekeraar. Zowel tandartsen als huisartsen hebben wel acceptatieeisen veelal is een van de eisen dat je in een bepaalde straal moet wonen.

Je kan niet zomaar binnenwandelen. De gebruikelijke weg is dat je in je woonplaats/wijk via bijv. de gemeentegids op zoek gaat naar een tandarts en huisarts. Dan benader je deze tand/huisarts (telefonisch/website/email) met de vraag of je je bij hem/haar kan inschrijven. Niet alle tandartsen nemen nieuwe patiënten aan. Als je bent geaccepteerd als patiënt kan je vervolgens een controle-afspraak maken.

Natuurlijk mag je wel gewoon naar een tandarts (of huisarts), maar je kan beter eerst bellen om te vragen of ze nog patienten aannemen en zo ja, dan kan je een afspraak maken. Er is inderdaad een tekort aan zowel tandartsen als huisartsen en je mag bijvoorbeeld als je in Amsterdam woont niet een huisarts in Hilversum nemen, te ver weg. Of dat ook zo is bij tandartsen, dat dacht ik niet. Je maakt trouwens meer kans bij een 'gezondheidscentrum' / groepspraktijk (meerdere artsen onder een dak). Advies: Zowel tandarts als huisarts eerst bellen en vragen of ze nog ruimte voor een nieuwe patient hebben. Daarna kun je een afspraak maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100