Ik moet morgen voor het eerst in mijn leven een wortelkanaalbehandeling ondergaan en ik zie er erg tegenop (zie uitleg)

Ik moet een uur stil liggen en ik heb al wat moeite met normaal ademen omdat ik hyperventilatie heb. En daarnaast weet ik niet wat ik kan verwachten. Ik word wel goed verdoofd, maar ga ik nog wat van de behandeling voelen? En is de napijn heel erg?

Toegevoegd na 20 uur:
Hoi allemaal, het is geen wortelkanaal behandeling geworden. De tandarts, de beste man heeft me eerst gigantisch verdoofd, om vervolgens de kies open te boren. Daarna zette hij een intens triest gezicht op, deed zijn kapje af en zei kurkdroog (waardoor ik bijna een rolberoerte kreeg): ik heb slecht nieuws, Anne. Ik mag niet knutselen, je kies is nog te goed. En ik had me er nog wel op verheugd. Nou ja boren dan maar, dat is ook leuk. Pak van mijn hart, want ook al hebben jullie antwoorden mij gerustgesteld, het was toch een beetje spannend. En de tandarts? Die heeft de volle laag van mij gekregen (maar ik ken hem dan ook al mijn hele leven :-p). Dank jullie wel, ik kan geen beste antwoord kiezen want ze zijn allemaal even waardevol!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heb ik laatst ook gehad! (En niet eens van een tandarts, maar van een studente bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, ACTA). Het is me ontzettend meegevallen, vooral omdat ik helemaal geen pijn heb gehad! Alleen de "lange zit" is geen pretje. Geen pijn dus en ook geen napijn, maar er zullen ongetwijfeld mensen zijn met heel andere ervaringen. Ook kan een zenuwbehandeling pijnlijk zijn bij een acute ontsteking of een dikke wang. Mocht je overigens wél pijn voelen, dan moet je dat aangeven, zodat de kies wat extra kan worden verdoofd. Klik in de link even op "Beknopte uitleg" voor meer info over de behandeling zelf: http://www.tandarts.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=75&Itemid=64 Ik zou de tandarts vooraf gewoon vertellen dat je last hebt van hyperventilatie en het dus weleens benauwd hebt. Andere tip: ga in de stoel liggen en probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Je hebt dan meteen iets om je aandacht af te leiden. Concentreer je maar op de spieren in je lichaam en laat die, stuk voor stuk, zoveel mogelijk ontspannen. Een tijdje ná die wortelkanaalbehandeling kreeg ik een implantaat. Dát vond ik pas een zenuwenbehandeling! ;) Als ik mocht kiezen, wist ik het wel...

Ik zag er ook tegenop en het is mij heel erg meegevallen. Ik heb niets van de behandeling gevoeld maar de tandarts moest in het begin nog even bijspuiten,toen ze begon was het nog wat gevoelig maar daarna totaal niet meer. Tijdens de behandeling heb ik mijn Ipod opgezet om te ontspannen. Ik heb wel pijn in de spieren van mijn kaak gehad die waren totaal verkrampt van het lange openhouden en ik heb 1 dag paracetamol geslikt om geen napijn te krijgen.

Ik meerdere wortelkanaalbehandelingen ondergaan. Je behoort hier geen pijn van te hebben. Ik heb een keertje gehad dat het nog wel pijn deed. Gewoon aangeven, de tandarts zet dan nog een spuit. De verdovingsnaald moet heel precies gemikt worden, kan soms mis gaan. Bij mij heeft zo'n behandeling noooooit een uur geduurd hoor! Wel langer dan een gewoon gaatje boren en vullen. Maar echt geen uur. Napijn heb ik wel eens een beetje gehad, maar dat is echt niet heel erg hoor. Don't worry.

Ik ben bang voor de tandarts. En niet een beetje bang, maar echt doodsbang. Als ik alleen al langs de deur loop van de tandarts als ik er niet heen hoef begin ik al te hyperventileren. Als mensen er over spreken begin ik te stotteren als ik al wat zeg en alleen van dit schrijven krijg ik al een brok in mijn keel. Oftewel, geen goed begin voor de wortelkanaalbehandeling die ik nodig had. En toch, achteraf gezien viel het zelfs mij mee. Zorg dat je goede afspraken maakt met je tandarts. Bij mij betekende dit dat wanneer ik een seintje gaf met mijn hand hij even zou ophouden. 3 keer tijdens de behandeling raakte ik in paniek, niet omdat er daadwerkelijk wat gebeurde maar omdat ik nu eenmaal doodsbang ben voor die vent. Maar ik heb niets gevoeld, en ook de tijdsduur viel heel erg mee. Oftewel, als ik door mijn hyperventilatie en paniekaanvallen heen nog vind dat het meevalt dan komt het bij jou ook goed. Wat ze doen is: 1. Goed verdoven. 2. Gaatje boren en uitslijpen (dit duurt een tijdje) 3. Zenuw er uit trekken (klinkt eng, maar voel je niets van, en daarna kun je niets meer voelen omdat er geen zenuw meer zit) 4. Verder uitslijpen zodat het goed gevuld kan worden 5. Vullen 6. Je mag naar huis

Op voorhand je angst bespreken met de tandarts is aangeraden. Spreek een teken af, zodat hij weet dat hij even moet stoppen. Ik heb er veel ervaring mee, en heb nog nooit pijn gehad. Wel kreeg ik soms kramp in mijn kaak van met de mond open te zitten. Teken gedaan naar de tandarts, zodat ik de spanning even kon laten zakken, en dan weer verder. Een beetje napijn zou wel kunnen met name bij het kauwen of dichtbijten. Maar ik heb daar geen last van gehad. Nog veel moed :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100