Hoe groot is de kans op corona als mensen in je gezicht hoesten?

Aangezien mondkapjes op veel plekken niet langer verplicht zijn, zie je dat steeds meer mensen zonder lopen. Ik draag mijn mondkapje echter nog wel, zeker op plekken zoals de supermarkt. Nu liep er uiteraard een groepje voorbij dat géén mondkapje droeg, waarvan helaas ook een persoon die vol moest hoesten tijdens zijn loop. Van enige afstand was geen sprake, ik gok dat er hooguit een 10 cm tussen ons zat. Verderop in de winkel bleef hij verder hoesten. Hoe groot is de kans op corona als mensen vrijwel direct in je gezicht hoesten? Niet iedereen krijgt dan per direct corona volgens mij.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het coronavirus kan worden overgedragen door hoesten en niezen (maar ook door bijvoorbeeld zoenen, zingen of luid spreken). Via kleine druppeltjes komt dan het virus in de lucht. Als een ander die druppeltjes inademt of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgt, kan hij of zij besmet raken. Hoe zieker iemand is en hoe meer er gehoest en/of geniest wordt, des te groter is de kans dat het virus zich verspreidt. Maar het is niet aan te geven hoe groot de kans is dat jij door deze ongewenste ontmoeting daadwerkelijk besmet bent. Want er spelen meerdere factoren mee, waaronder de duur van de blootstelling. Hoe langer een vatbaar persoon zich in lucht met besmette druppels en aërosolen bevindt, hoe groter de kans op besmetting. Er is een duidelijk verschil tussen langs iemand lopen die het virus verspreidt en met zo'n persoon langere tijd in een ruimte zitten. In het laatste geval wordt men gemakkelijker besmet. Ook maakt het uit hoe goed de betreffende ruimte geventileerd wordt. Tenslotte is het zo dat van iedereen die besmet raakt zo’n 70% helemaal niet ziek wordt, als gevolg van hun normale afweer. En van de mensen die wél ziek worden geneest het merendeel. Die kans op ziek worden stijgt naar gelang de leeftijd, maar inmiddels zijn de meeste ouderen gevaccineerd en daardoor beschermd tegen ernstig ziek worden door besmetting met (een van de varianten van) het coronavirus.

Bronnen:
https://www.knaw.nl/shared/resources/actue...

Op dit moment lopen er in Nederland heel weinig besmette personen rond. De kans dat jij net zo’n persoon treft en deze ook nog eens in je gezicht hoest, is ontzettend klein. De kans jij hier ook nog eens ziek van wordt, is nog kleiner.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100