Hoe effectief is de avondklok?

Na de ophef over de avondklok afgelopen weken begon ik me af te vragen of er al beschikbare gegevens zijn over de effectiviteit van de avondklok. Is dit al gemeten en zo ja, waar kan ik zoiets vinden en hoe valt dit te intepreteren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Goeie vraag. Het heeft mijns inziens alleen maar een preventief doel. Verbieden dat mensen uit huis gaan en elders samenkomen. Het effect zul je nooit weten, want er is geen controlegroep. Het is gebaseerd op aannames en wishfull thinking. Het is aannemelijk dat het een beetje effect heeft omdat er minder contacten zijn, maar of dat opweegt tegen deze ingrijpende maatregel, kun je je afvragen

De Nederlandse overheid stelt dat onderzoek heeft uitgewezen dat nachtelijke uitgaansverboden de verspreiding van het virus helpen verminderen. Maar hoe effectief de avondklok in Nederland is, is nog niet bekend. In Frankrijk bleek deze wel effectief: er traden minder besmettingen op in geselecteerde gebieden waar de avondklok was ingesteld. Een ander onderzoek toont een daling van 16% aan. Duurt de avondklok echter heel lang, dan verdwijnt het effect: in plaats van vrienden en familie ’s avonds te bezoeken, doen we dat op een ander tijdstip. Een onderzoek in The Lancet laat eveneens zien dat een avondklok effectief kan zijn.

Toegevoegd op 17 februari 2021 10:26: bron, tekst
Bronnen:
https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?ab...
https://www.delta.tudelft.nl/article/resea...
https://www.trouw.nl/binnenland/over-het-n...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100