Hoe zinvol is het om hele straten te ontsmetten vanwege Covid-19?

In reportages over corona-besmettingen in het buitenland zie ik beelden van het ontsmetten van hele straten en winkelcentra. Mij lijkt het een overdreven en onzinnige actie. Is dat ook echt zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het lijkt indrukwekkend, maar het is niet bewezen dat het enig effect heeft. Het virus kan een paar dagen overleven op de meeste oppervlakken, maar het is niet duidelijk of de concentratie van het virus op een oppervlak dan nog voldoende is om mensen te besmetten. Daarnaast zal het virus onder invloed van zonlicht snel gedood worden. Alleen in een fantasieland waar de mensen op hun handen op straat lopen, kan de straat ontsmetten misschien zin hebben. . WHO Het sproeien van ontsmettingsmiddel op straat, zoals in sommige landen wordt toegepast, elimineert het coronavirus niet en brengt zelfs een gezondheidsrisico met zich mee. Het sproeien van chloor of andere giftige chemicaliën op mensen kan oog- en huidirritatie, bronchospasmen en gastro-intestinale effecten veroorzaken. Tevens wordt spuiten of begassing van buitenruimtes, zoals straten of markten, niet aanbevolen om het COVID-19-virus of andere ziekteverwekkers te doden omdat het desinfectiemiddel wordt geïnactiveerd door vuil en puin.

Toegevoegd op 15 juni 2020 08:12: bron
Bronnen:
https://theconversation.com/sanitising-the...
https://www.nytimes.com/2020/04/14/health/...
https://www.japantimes.co.jp/news/2020/05/...

Een alchogel bijvoorbeeld voor je handen te ontsmetten is volgens mij ook gezichtsbedrog aangezien dit enkel de bacteriën dood... Je handen heel goed wassen met water en zeep dus. Ik denk daarbij dat dat het ontsmetten van straten weinig nut heeft als het niet speciaal ontwikkeld is :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100