Wat zijn de cijfers van het aantal doden als gevolg van de griep ten opzichte van Corona?

Je hoort nu alleen maar cijfers over het aantal doden door het Corona virus, maat wat zijn dan de cijfers van het aantal doden door griep in het afgelopen griepseizoen 2019-2020?
Wat is de verhouding griep vs Corona?

Weet jij het antwoord?

/2500

februari 2018. In dat jaar werd Nederland wekenlang, tot eind april, geteisterd door een snoeiharde griepepidemie. De cijfers van toen, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): 16.000 ziekenhuisopnamen en een oversterfte (meer sterfgevallen dan gemiddeld) van 9444 mensen in 18 weken tijd. Bij corona hebben we alleen wel te maken met ic opnames en dat was het grote probleem.

De cijfers over 2019/2020 zijn nog niet bekend. In het griepseizoen van 2018/2019 stierven ruim 2.900 personen meer tijdens de griepepidemie dan verwacht. Het is waarschijnlijk dat deze 'oversterfte' samenhangt met de griep. Deze oversterfte is een stuk lager dan in 2017/2018, toen de hoogste oversterfte sinds de start van de monitoring (in 2009) is waargenomen. Seizoen 2013/2014 kende een erg mild griepseizoen, met maar vier weken griepepidemie, er was dat jaar daarom geen oversterfte ten tijde van de griepepidemie. Het aantal doden door het coronavirus bedraagt momenteel bijna 6000. Met de volgende kanttekeningen: - zonder lockdown zou het cijfer veel hoger liggen. - de coronapandemie is nog niet voorbij. _______ “Er was dat jaar daarom geen oversterfte ten tijde van de griepepidemie”: er zijn waarschijnlijk geen mensen gestorven aan griep die periode. Oversterfte Er valt nooit exact vast te stellen hoeveel mensen aan de griep zijn overleden. Jaarlijks melden artsen in een beperkt aantal overlijdensgevallen influenza als primaire (onderliggende) doodsoorzaak van de overledene. Bij de directe aanleiding van het overlijden aan een andere doodsoorzaak kan influenza echter wel een rol gespeeld hebben, ook al staat dat niet vermeld op het overlijdenscertificaat. In samenwerking met het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek wordt op basis van de totale sterfte (alle doodsoorzaken) met statistische modellen geschat of er oversterfte is. Influenza is een van de mogelijke oorzaken van oversterfte, maar deze kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door andere infecties. Zodat de dodencijfers corona en griep nu ook door elkaar kunnen lopen.

Toegevoegd op 22 mei 2020 09:34: afbeelding
Bronnen:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://www.volksgezondheidenzorg.info/ond...
https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100