Het belangrijkste nieuwe onderzoek naar dit onderwerp kwam, in de vorm van een voorpublicatie, op 2 juni 2020 uit. Europese onderzoekers analyseerden 1.610 COVID-19 patiënten in ziekenhuizen in Italië en Spanje. De wetenschappers onderzochten of er genetische kenmerken zijn die de kans vergroten dat iemand met COVID-19 ernstige longproblemen krijgt.
De onderzoekers vonden onder andere dat COVID-19 patiënten die zuurstof of een beademingsapparaat nodig hadden, opvallend vaak overeenkomsten hadden op de plek in het DNA die codeert voor de bloedgroep. De onderzoekers lieten vervolgens zien dat mensen met de bloedgroep A+ relatief vaak last hadden van ernstige longproblemen, terwijl mensen met bloedgroep O juist een kleiner risico liepen.
Mensen met bloedgroep O lopen desondanks nog wel degelijk risico op ernstige klachten bij COVID-19. In Italië had 38 procent van de onderzochte patiënten met ernstige longproblemen bloedgroep O. In een Italiaanse controlegroep zonder vastgestelde COVID-19 had 47 procent bloedgroep O.
De resultaten van het Europese onderzoek liggen in lijn met inmiddels gepubliceerd onderzoek uit een aantal ziekenhuizen in Wuhan in China, waarin werd gevonden dat COVID-19 patiënten in het ziekenhuis relatief vaak bloedgroep A hebben en relatief weinig bloedgroep O. Ook in een ziekenhuis in New York werd gevonden dat patiënten die positief testen op COVID-19 relatief vaak bloedgroep A hebben.
De rhesusfactor is een andere soort bloedgroep, die aangegeven wordt met de letter D. Ben je (rhesus-D) positief, dan is de rhesusfactor D aanwezig. Ben je (rhesus-D) negatief, dan is de rhesusfactor D afwezig. In het dagelijks spraakgebruik valt ‘rhesus-D’ weg, en wordt enkel gesproken over ‘positief’ of over ‘negatief’.
Er is dus geen apart onderzoek gedaan naar de bloedgroepen A- positief of A-negatief omdat het bij deze bloedgroep niet gaat om het aanwezig of afwezig zijn van de rhesusfactorD
De verschillen van de immuunsystemen zijn niet afhankelijk van de bloedgroepen. Het immuunsysteem is het deel van het afweersysteem dat men gedurende zijn leven ontwikkelt.
Toegevoegd op 10 oktober 2020 13:30: bron
- Bronnen:
-
https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-...
-
https://www.welingelichtekringen.nl/wetens...
-
https://www.hln.be/wetenschap-planeet/medi...