Minister Ferd Grapperhaus maakte deze week bekend dat er een noodverordening komt zodat er boetes uitgedeeld kunnen worden als mensen zich niet aan de regels houden. Die bedragen zijn niet mis: je kunt een maximale boete van 390 euro krijgen, blijkt uit navraag bij het ministerie.
Maar wanneer loop je risico? Voor heel Nederland geldt nu een samenscholingsverbod voor meer dan twee mensen die geen afstand van anderhalve meter tot elkaar houden in de openbare ruimte. Je kunt dus een boete krijgen:
Als je met meer dan twee mensen in de openbare ruimte bent en je geen anderhalve meter afstand tot elkaar houdt.
Daarop zijn twee uitzonderingen:
Voor gezinnen
En kinderen tot en met 12 jaar, met een volwassen begeleider
Kan ik al beboet worden?
Landelijk is dit samenscholingsverbod afgesproken. Ons land is opgedeeld in 25 veiligheidsregio's: iedere regio kan zelf bepalen hoe de landelijke regels worden gehandhaafd. De politie kan boetes uitdelen. En in sommige gemeenten ook de handhaver, een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar).
"Iedere veiligheidsregio moet de regels via zijn website bekend maken", licht een woordvoerder van het Veiligheidsberaad toe. Het Veiligheidsberaad bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s. "Vanaf het moment dat ze gepubliceerd zijn op de site, gelden ze voor alle inwoners van die regio en kan er dus gehandhaafd worden."
Binnen (RIVM): naast het eigen gezin, is het advies om het bezoek thuis te beperken tot 3 personen. Houd bij bezoek altijd ten minste 1,5 meter afstand van elkaar. Als je klachten hebt, zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, blijf je thuis en ontvang je dus zeker geen bezoek.
_____
Op zich lijkt mij een boete krijgen minder erg dan iemand infecteren die daarna komt te overlijden.
Ook zonder (duidelijke) symptomen blijk je door minieme speekseldeeltjes iemand te kunnen besmetten als je praat. Niet alleen door hoesten of kuchen.
Toegevoegd op 28 maart 2020 12:27: tekst
- Bronnen:
-
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/...