Welke "druppeltjes" zijn precies besmettelijk bij corona?

Er wordt gesproken dat coronaverspreiding gaat door druppeltjes in de lucht. Die komen uiteraard ergens vandaan. Welke vloeistoffen zijn besmet met corona? Gaat dit alleen om slijm in de keel, of ook om snot in de neus of gewoon speeksel in de mond? Zit het ook in urine en uitwerpselen?

Weet jij het antwoord?

/2500

In je lichaam is vocht aanwezig. In je mond, keel en longen. Wanneer je uitademt, komt er ook vocht naar buiten. Dit kan je heel goed zien wanneer het koud is buiten, dan condenseert je adem direct (je adem is zichtbaar). Wat je daar ziet, de wolk die je maakt, zijn hele kleine druppeltjes. Vaak 0,2 tot 200 micrometer. Dit worden ook wel aerosolen genoemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Aerosol Wolken en mist zijn ook voorbeelden hiervan. Waterdamp wat omhoog komt wanneer iets kookt, bestaat ook uit heel kleine druppeltjes. Deze druppeltjes kunnen ook nog meer dan water bevatten, in het geval van Corona kunnen de druppeltjes die je uitademt, kunnen dus het virus bevatten. Als je als kijkt in de winter naar hoe ver je adem kan komen, kan je je voorstellen dat je een bepaalde mate van afstand moet houden. In principe kan het virus overal in zitten. Daarom moet er ook zoveel aan hygiene gedaan worden. Bij feaces kan het ook voor komen, maar aangezien het virus primair in de longen en luchtwegen zit, is de kans daarop veel kleiner. Maar er kunnen wel andere bacterien en virussen in de uitwerpselen zitten. Urine bij een gezond persoon (dus zonder nier- of blaasproblemen) is in principe steriel. Dus daar zitten geen virussen of bacterien in. Ook hier wel gewoon zoals altijd op de hygiene letten.

Een paar van de meest voorkomende virussen, (maar ook het Coronavirus), zoals de griep, reizen door de lucht. Dr. Musofa (viroloog in Indonesië) vertelt ons dat er twee manieren zijn waarop virussen door de lucht kunnen reizen. De eerste is door niezen, hoesten of slijm uit onze neus te laten vallen. Wanneer je besmet bent met een virus in de lucht, kan het virus reizen met de druppeltjes vloeistof die je uithoest, niest of ontsnappen. Een goede nies kan de druppels meer dan een meter verspreiden, zodat iedereen in de buurt gemakkelijk kan worden besmet. De andere manier waarop virussen zich in de lucht verspreiden, is wanneer ze in een cluster of mist van hele kleine druppeltjes drijven. Omdat de druppeltjes zo klein zijn, kunnen ze een grotere afstand afleggen en kunnen ze iedereen in een kamer infecteren. De slechte hygiëne rondom de excrementen geeft meer problemen met bacteriële infecties.

Bronnen:
https://www.viruskenner.nl/e-learning/leer...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100