Waarom wordt er zoveel ophef gemaakt over het Coronavirus?

Het “gewone” griepvirus zorgt jaarlijks wereldwijd voor zo’n 250.000 tot 500.000 doden. Er worden tussen de 3 en 5 miljoen mensen geïnfecteerd. Hier hoort men weinig of niets over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wereldwijd wordt gemiddeld 8 procent van de populatie geïnfecteerd met influenza. Dit komt neer op ruim 500 miljoen mensen. Van de mensen met de griep sterft er gemiddeld 0,5%. Dus 250.000. Als 8 procent ook geïnfecteerd zou worden met het Coronavirus, zouden er hiervan minstens 3% sterven. Corona is dodelijker. Dat zou neerkomen op 1,5 miljoen doden. Als je het sterftepercentage definieert als aantal overledenen gedeeld door het aantal mensen dat de ziekte gehad heeft (overlevenden plus overledenen), komt dit zelfs neer op meer dan 7%. Daarnaast blijkt corona besmettelijker dan de griep en hebben we er nog geen vaccin voor. Verder spelen psychologische factoren een rol. We maken ons instinctief meer druk over nieuwe risico’s dan over bekende risico’s. Dit gebrek aan controle en kennis zorgt ervoor dat je je machteloos voelt. De onwetendheid bij nieuwe risico’s leidt zo dus tot meer angst.

Toegevoegd op 02 maart 2020 09:30: bron
Bronnen:
https://www.startpagina.nl/v/gezondheid/vr...
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/20/angst...
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergro...

De ophef is vooral vanwege de economische gevolgen: deze griep is wereldwijd ontwrichtend, met name omdat er geen vaccin tegen bestaat. Dat de griep wereldwijd ontwrichtend is, heeft te maken met de bron: China. De Chinese economie functioneert geruime tijd (en onbekend is hoe lang dit nog voortduurt) op een veel lager niveau dan gebruikelijk. Hierdoor stagneert de wereldhandel. Met o.a. als gevolg kelderende beurskoersen. De coronagriep op zich eist tot nu toe zeer weinig slachtoffers in vergelijking met een 'normale' griep. Twee jaar geleden (2018) overleden bijna 9500 Nederlanders aan een 'normale' griep. In 1918 overleden 59.000 Nederlanders aan de Spaanse griep, direct of indirect. Vertaald naar de huidige Nederlandse bevolking: meer dan 150.000 doden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100