hallo. Ik wil seks met mijn vriend maar hierbij liever geen hormonen slikken. Is seks met een condoom maar zonder de pil wel veilig genoeg?

Ik heb sinds een paar maanden een ontzettend lieve vriend. Ik ben 16 dus vandaar dat ik liever geen hormonen slik zoals de pil ( ik heb namelijk gelezen dat dit ontzettend slecht is als je nog in de groei bent) Weet iemand misschien een vraag op mijn antwoord of misschien andere middelen waarbij er weinig tot geen hormonen bij komen kijken? Het gebruik van een condoom komt sowieso aanbod maar ik ben bang dat dit dus niet veilig genoeg is. Ik hoor heel graag van jullie.

Weet jij het antwoord?

/2500

ja hoor! wel atijd testen of er geen gaatje in zit. en alleen de goede merken (durex)!

Een condoom is bij goed gebruik en niet afglijden/scheuren redelijk goed. De pil/spiraal/pleister/nuvaring zijn allen bij goed gebruik veel beter, maar beschermen niet tegen SOA's. De huisarts zal het helemaal niet raar vinden als je haar vraagt om advies. En zal ook uitleggen dat de hoeveelheid hormonen in de pil heel weinig is vergeleken met wat je normaal al in je lichaam hebt.

Ik weet niet meer wanneer, maar al weer een tijd geleden is er een onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van condooms in vergelijking tot de pil. Als twee normaal vruchtbare mensen (uiteraard man en vrouw) een jaar lang 2 maal per week seks hebben met condoom (dat is ongeveer het gemiddelde) dan blijkt in dat jaar ongeveer 20% van de vrouwen zwanger geraakt. Bij de pil is dat minder dan 0,1%. Sindsdien worden condooms niet meer beschouwd als adequate bescherming tegen zwangerschappen. Condooms zijn bescherming tegen SOA's. Alleen in gebieden waar geen andere bescherming beschikbaar is zouden ze ingezet moeten worden tegen zwangerschappen. Om deze redenen is destijds de 'double dutch' in dwang gekomen. De reden voor de slechte betrouwbaarheid is onduidelijk, maar lijkt toch vooral te liggen in gebruiksfouten. Mensen denken ze foutloos te gebruiken, maar wie wisselt bijvoorbeeld het condoom na 15 minuten? Door het ontstaan van microscopische scheurtjes is dat eigenlijk wel nodig. De pil is veel betrouwbaarder en veilig...

Altijd En En: bijvoorbeeld: - En condoom En de Pil Hier schema voor periodieke onthouding: Als je de ovulatie-dagen (eisprong-dagen_ niet sext, en de andere dagen volgens gebruiksaanwijzing een condoom gebruikt, worden de kansen wel heel erg klein! (oh, en ook geen grappen van: er-even-tegen-aan-houden: ietsiepietsie voorvocht kan al bezwangeren! https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/menstruatiecyclus/wanneer-ben-je-het-meest-vruchtbaar/item68078 https://www.gezondheidsplein.nl/upload/images/tinymce/Menstruatiecyclus-3.png

Bronnen:
https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/m...
https://www.gezondheidsplein.nl/upload/ima...

Is seks met een condoom maar zonder de pil wel veilig genoeg? Dat kunnen wij niet voor jou bepalen, het is een vraag als is de kans op de loterij voldoende. We kunnen je wel zoveel mogelijk cijfers geven, zodat je zelf een besluit kan nemen. Juist gebruik: Als je enkel een condoom gebruikt en je gebruikt hem goed dan lopen de getallen uiteen van 2 tot 5 procent. Stel je een groep van 100 stelletjes voor, jij en je vriend zijn daar 1 stelletje van. Na 1 jaar goed condoom gebruik hebben 2 tot 5 meisjes een dikke buik. Onjuist gebruik: Helaas zijn die 2-5 procent gebaseerd op ideale gebruik. In de praktijk gaat het vaak mis, condoom scheurt/gaat af/loopt over en dan hebben we het nog niet eens over vergeten en of te geil om om te doen. Dan kom je in de cijfers van 12-15 procent. Stel je die zelfde groep weer voor. Nu zie je na een jaar al 12 tot 15 meisjes rondlopen met een dikke buik. Met enkel de pil moet je meer denken dat je meerdere van die groepen van 100 stelletjes moet bekijken om 1 dikke buik te ontwaren. Toegevoegd na 4 minuten: *Het is een vraag als: "Is de kans op een/de prijs de loterij voldoende?"

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/...
https://www.plannedparenthood.org/learn/bi...
https://www.thuisarts.nl/anticonceptie/ik-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100