Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heeft een verkeerde verhouding zuur/base in je bindweefsel invloed op je vermoeidheid?

Osteopaat was er van overtuigd dat mijn chronische vermoeidheid daar mee te maken had. Mijn bindweefsel was te zuur. Nu moet ik 3 weken lang 3000 mg vitamine c en twee maal daags molkosan slikken/drinken. Hij verwacht dat hierna de zuur/base verhouding verbeterd is. Daarna kan hij de (chemische) afvalstoffen die kennelijk in mijn bindweefsel bevinden pas opruimen. Ik heb die chemische afvalstoffen overgehouden aan jarenlang de verkeerde medicatie slikken. Ook mijn imuunsysteem is niet in orde.
Raar is dat de osteopaat dit kennelijk kon aantonen d.m.v. buisjes met stoffen op mijn hals te plaatsen en dan mijn reflex te kunnen beoordelen. Iemand ideeen of dit ergens op slaat of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mijn kennis over de stofwisseling is te beperkt om het exact uit te kunnen leggen, maar het kan best aangezien alles op elkaar inwerkt. Een verstoorde pH zal best invloed hebben op de reflexen.Rdenatie: Bij langdurige inspanning heb je ook te veel zuur, door anaerobe stofwisseling bijgebrek aan zuurstof Als je altijd te veel zuur hebt, zal je ook meer anaerobe stofwisseling hebben. Dit kost veel meer energie dan de aerobe variant.

Ik lees hier een aantal dingen die niet kloppen. Althans, niet volgens de huidige stand van zaken van onze verzamelde kennis. Als eerste: de zuurgraad van het lichaam is constant. Daar zorgt het lichaam zelf voor. Zelfs een miniscule verandering van de zuurgraad wordt direct gecorrigeerd. Als tweede: vitamine C (L-ascorbinezuur) is zuur. Hij voegt dus zuur toe om het lichaam minder zuur te maken? Ten derde: het lichaam slaat nauwelijks afvalstoffen op. Daar komt bij dat onduidelijk is wat "chemische" afvalstoffen zouden zijn. Het lichaam maakt echt geen verschil tussen "chemisch" en natuurlijk. Ten vierde: als ergens als afvalstoffen inzitten, dan zeker niet in medicijnen. Niet dat alle medicijnen puur goed zijn; er zijn ook medicijnen die voor sommige mensen slecht uitwerken. Maar medicijnen laten met zekerheid geen afvalstoffen achter, als dat zo zou zijn zou het medicijn nooit worden goedgekeurd. Dit lijkt veel op een bevooroordeeld praatje van een verstokte alterneut die alles wantrouwt wat uit de reguliere geneeskunde komt. Ten vijfde: de gebruikte test klinkt als de magische spiertest die in sommige alternatieve kringen nog steeds wordt gebruikt. Daarbij wordt een stof in de buurt van de patient gehouden, en wordt daarna gekeken hoe goed de spieren van die patient reageren op de nabijheid van de stof. Men gaat ervan uit dat die stof een soort magische "uitstraling" heeft die in de wetenschap totaal onbekend is, maar waarvan de alterneut het bestaan klakkeloos aanneemt. Conclusie: dit verhaal rammelt echt aan alle kanten. De enige manier waarop zo iemand toch positieve resultaten kan bereiken, is door zelfbedrog (hij onthoudt alleen de succesverhalen, van de twijfelgevallen maakt hij achteraf succesverhalen, en de missers vergeet hij). Verder gebeurt er soms echt iets goeds, maar dat is ofwel een kwestie van een soort Cold Reading (de patient vertelt zelf wat het beste bevalt), ofwel een kwestie van toeval: de meeste ziekte genezen vanzelf. Voeg hieraan toe dat zulke tamelijk extreme alterneuten veel patienten trekken die het als laatste hoop toch maar eens proberen. Die patienten komen dus altijd op een dieptepunt in hun ziekteverloop bij hem, en als het een ziekte is met ups en downs en je komt bij hem tijdens een down, hoef hij niets te doen om te profiteren van de up die onvermijdelijk moet komen na een down.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100