Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Sint Janskruid, een hertshooi achtige, zou goed zijn voor oa zenuwpijn, tintelingen. Mag je dan ook een andere hertshooi daarvoor gebruiken?

In mijn tuin groeien namelijk minstens 3 varianten:
Een kleine soort, die erg op sint janskruid lijkt, maar niet de perforaties heeft (oliekliertjes) en 2 sierplantachtige, 1 met grotere en 1 met kleinere bloemen.
Nou zegt men: "wat in je nodig hebt, groeit in je tuin"
ik zou graag thee willen maken met wat in mijn tuin groeit, volgens het recept op deze site:
http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/st_janskruid.htm
Alle opmerkingen over de risico's etc heb ik goed doorgenomen. Ben ook al in behandeling voor mijn klachten (tintelingen in been en voet) bij huisarts en chiropracter, maar zou dit aanvullend willen gebruiken.

Zou ik ook van die andere hertshooien thee kunnen zetten, of
geeft dat toch te veel risico?
Thee kopen kan natuurlijk altijd, dan speel je op zeker, maar t zou zo leuk zijn, als ik mijn eigen planten kan benutten. Overigens ga ik kijken of ik het echte sint janskruid ergens kan kopen en dat aanplanten, maar dat duurt weer even, dus: kan het ook van andere hertshooien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alleen de Hypericum perforatum bezit de juiste werkzame stoffen die geneeskrachtig zijn. Zelfmedicatie met sint janskruid, moet worden afgeraden, vanwege de giftigheid en de lichamelijke reacties hierop. Als je de oorzaak weet van je klachten, dan zijn er mogelijk andere kruiden toe te passen. Kan je e.v.t. kleine plantjes leveren van het sint Janskruid.

De St.Janskruid die medicinaal wordt gebruikt is niet onschuldig. Er zijn vergiftigingsverschijnselen van bekend. Je kunt er ook van in de war raken vanwege de werking op het zenuwsysteem. Je moet de dosis goed kunnen bepalen en dat is voor zelf geoogste St.Janskruid moeilijk te bepalen. Niet mee experimenteren dus!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100