Hoe komt het dat de dekkingsgraad van pensioenfondsen krimpt?

Dit n.a.v. berichten op RTL Z. Kan het ermee te maken hebben dat levensduur langer is geworden van ouderen en een langere levensverwachting hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Langere levensverwachting is het stokpaardje van minister Donner en heeft er zeker ook mee te maken, de belangrijkste oorzaak is echter de lage rentestand. het Financieel Dagblad zegt hierover het volgende: De lange rente, waarmee de fondsen hun toekomstige verplichtingen naar nu terugrekenen, is deze zomer flink gezakt. Dat heeft grote gevolgen voor de kosten van pensioenen. Hoe lager de stand van de rente hoe meer vermogen pensioenfondsen moeten aanhouden. Een rentedaling van 1%-punt leidt al tot een verhoging van de verplichtingen met 16%.

Bronnen:
http://www.fd.nl/artikel/20226662/pensioen...

Het komt door de lagere rente, hebben ze ook bij RTL-z gezegd

Ha, dat Labratje; Voor een deel door de lage rentestand. Maar ook de nog niet goed herstelde beurzen, lage olieprijs en ingezakte vastgoedmarkt spelen een rol. Allemaal markten waar pensioenfondsen in beleggen.

Het is al dagen lang een hot item en niet alleen op RTL. Omdat hun liquide middelen minder worden door het afkalven van de rente, tengevolge van de crisis. Wat ik me echter afvraag, is: Waar zijn de enorme bedragen aan rente gebleven,die de pensioenfondsen gedurende de jaren, dat de bomen tot in de hemel groeiden hebben geincasseerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100