Waarom krijg je de schulden van je ex partner bij overlijden?

mijn vriend is getrouwd geweest. Samen hadden ze door de scheiding schulden, waarvan ze beide de helft zouden afbetalen. Zij is de schuldsanering in gegaan en hij heeft besloten het af te betalen. Nu heeft zijn ex een aantal jaar geleden zelfmoord gepleegd (toen was ze alweer uit de schuldsanering). Hij kreeg toen de schulden van haar alsnog in zijn schoenen geschoven. Hij heeft geen erfenis geaccepteerd! Waarom is dit zo? en kun je hier wat aan veranderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je van elkaar scheidt dan is het in de regel zo dat, in geval men in gemeenschap van goederen is gehuwd, de schulden onderling verdeelt in een gelijke verhouding. Echter de ex-partners blijven meestal ten opzicht van de schuldeisers wel hoofdelijk aansprakelijk. Dat wil zeggen dat ieder van de partners voor het gehele bedrag aangesproken kan worden om de schuld te betalen. In geval van een voltooide schuldsanering is de vrouw dan weliswaar verlost van haar schuldeisers, maar voor het resterende deel kunnen de schuldeisers gewoon bij de andere partner aankloppen. Door de schuldsanering van de ander zijn zijn schulden niet vervallen tov de schuldeisers. Dat hij de erfenis heeft verworpen heeft op vorenstaande geen invloed, immers zij had al geen opeisbare schulden meer, dus die zouden ook niet meer kunnen vererven.

Bronnen:
https://www.echtscheiding-wijzer.nl/schuld...
https://rechtwijzer.nl/schulden/schuldsane...

Ik ben bang van niet. Ofwel, je kunt er waarschijnlijk niks aan veranderen. Jouw vriend heeft met zijn toenmalige partner een schuld opgebouwd. Alle schulden gemaakt tijdens het huwelijk en tijdens de scheiding, zijn voor hen beiden. Alleen schulden gemaakt na de scheiding, zijn niet voor hen beiden. Toentertijd hebben ze ervoor gekozen om de schuld te delen. Jouw vriend betaalde af en de ex ging de sanering in. Wellicht zijn er nog bewijzen dat de één niet meer aansprakelijk kan worden gesteld voor het deel van de ander? Als het goed Is, zijn er zwart op wit afspraken gemaakt. Convenant? Advocaat, rechter? Schuldeiser? Als ik de vraag zo lees, zou het heel goed kunnen dat het een hypotheekschuld betreft. Dat is vaak het gemene. Deze vorm van schuld (ook studieschuld bijvoorbeeld) worden meestal niet kwijtgescholden. Ofwel, indien de schuldsanering stopt, geeft de rechter geen schone lei. Kan dit gebeurd zijn? Dat de ex geen schuldsanering meer had, maar dat het een hypotheekschuld betrof? Dan heeft ze waarschijnlijk nooit een schone lei gekregen. Sterft deze persoon dan, dan kan de schuldeiser weer aankloppen bij jouw vriend. Hoop dat je hier mee verder kunt!

Toegevoegd op 14 July 2021 19:12: bron
Bronnen:
https://www.antwoordop.nl/schulden/460762-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100