Waarom is iedereen verplicht in Nederland een basisverzekering te nemen?

Zorgvragers betalen premies en zijn verplicht een zorgverzekeraar te nemen maar waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om misverstanden te verkomen omtrent betalingen.

Je hebt altijd wel een keer zorg nodig de huisarts of een specialist dat moet betaald worden. Dus is er in Nederland een basis zorgverzekering. Daar is iedereen verplicht aan deel te nemen. Hiervoor wordt de zorg in Nederland verzorgt. Als de verzekering er niet zou zijn dan kan je met zeer hoge kosten te maken krijgen die wel betaald moeten worden.

Omdat Nederland een verzorgingsstaat is. Nederland zorgt voor een goede gezondheidszorg voor alle burgers. Daarom moet iedereen een basisverzekering afsluiten en bijdragen door premie te betalen. Iedereen in Nederland betaalt dus voor de zorg van zichzelf en andere mensen in Nederland. Hierdoor blijft onmisbare zorg voor iedereen bereikbaar. Iedereen die dan deze onmisbare zorg nodig heeft, kan hier gebruik van maken.

Toegevoegd op 18 december 2018 20:40: bron
Bronnen:
https://www.lastenvrij.nl/zorgverzekering/...

Als het niet verplicht is dan zullen er altijd mensen zijn die het niet doen. Omdat ze het geld niet hebben, omdat ze het vergeten, omdat ze denken dat het mee zal vallen met hun zorgkosten of om andere redenen. Uiteraard komen velen van hen op enig moment in hun leven toch voor hoge zorgkosten te staan. En dan gaat het geregeld ook om hele hoge zorgkosten want veel zorg is nu eenmaal heel erg kostbaar En dus komt het geregeld voor dat mensen niet kunnen betalen voor zorg die ze wel nodig hebben. Dat geeft henzelf grote ellende/pijn. Maar ook grote lasten anderen die noodgedwongen of uit medelijden voor hen gaan zorgen of betalen. Ook betaalden ziekenhuizen het soms zelf. Vandaar de verplichting.

Een verzekering keert uit als zich een "onzeker voorval" voordoet. De verzekerde betaalt een premie. Zeer veel verzekeringen zijn vrijwillig zodat de verzekerde zelf kan bepalen of hij het risico wil dragen dat hij schade moet betalen als zich een onzeker voorval voordoet. De zorgverzekering is een van de uitzonderingen. De kans op een "onzeker voorval" (ziekte) is redelijk groot, iedereen is wel eens ziek. De kans dat de verzekerde de schade niet zelf kan betalen ook. Een bezoek aan de huisarts zouden de meesten nog wel kunnen financieren. Een week in het ziekenhuis met alles erop en eraan niet. Er komt nog wat bij: het zorggebruik is niet gelijkmatig verdeeld. Ouderen maken noodgedwongen relatief vaker gebruik van zorg dan jongeren maar betalen geen hogere basispremie, ondanks het hogere zorggebruik. In de premie zit dan ook de "solidariteitsgedachte" verwerkt: Een alternatief zou zijn: in het geheel geen verplichting (met risico op wanbetaling als zich een gezondheidsprobleem voordoet en een zeer hoge premie voor wie zich wel wil verzekeren).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100