Moet ik het zelf betalen als ik naar de huisarts ga voor sterkere pijnstilling voor mijn kiespijn?

Ik heb al heel lang zo'n kiespijn maar ik kan niet naar de tandarts vanwege de kosten. Ibuprofen helpt niet meer en ik hou het niet meer, ik eet ook al een poos vloeibaar maar dat helpt ook niet. Ik dacht misschien is het gratis als ik naar de huisarts ga voor betere pijnstillers dan ibuprofen? Of moet ik het zelf betalen vanwege het eigen risico? De medicijnen misschien? Alvast bedankt! Grt. Anton

Weet jij het antwoord?

/2500

De afspraak bij huisarts word gewoon vergoed. De medicijnen die hij/zij voorschrijft helaas niet. Denk er wel aan dat zo'n langdurige kiespijn andere gezondheids klachten kan opleveren. Zeker als er een flinke ontsteking zit moet het behandeld worden. Bij veel tandartsen kun je een betalingsregeling treffen. Je bent echt niet de enige zonder geld en tandartsverzekering. Maak in ieder geval een afspraak bij de huisarts. Zodat die kan beoordelen of directe behandeling noodzakelijk is. En voor de tandartskosten kun je misschien proberen geld te werven via crowdfunding.

Even los van het feit dat je inderdaad gewoon naar de tandarts moet: -De huisarts wordt betaald uit je zorgverzekering. -Geneesmiddelen (dus ook pijnstillers) worden ook betaald door je zorgverzekering, maar gaan wel af van je eigen risico. De eerste 385 euro betaal je dus zelf. Pijnstillers zullen waarschijnlijk niet duur zijn, denk aan twee of drie tientjes, waarvan het meeste afleverkosten van de apotheek. Maar: het is onvermijdelijk dat je naar de tandarts moet, en in die zin is pijnstilling slechts uitstel. Betalen voor pijnstillers is dus weggegooid geld. Verder is er grote kans dat de huisarts weigert om andere pijnstillers voor te schrijven. En dat langer wachten ook meer tandartskosten betekent.

Ik weet niet of je je eigen risico al hebt verbruikt, maar als dit zo is kun je een verwijzing aanvragen via je huisarts naar de kaakchirurg. De kaakchirurg kan de kies dan trekken en dan kost het je verder niets.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100