Mag je je vermogen wegschenken om een lagere eigen bijdrage te betalen?

Stel je ouders moeten naar een verzorgingstehuis. Zij hebben een vermogen van 100.000, hierdoor wordt de eigen bijdrage volgens het CAK groter. Mag je dit vermogen ook wegschenken aan bijv. je kinderen om zo een kleinere eigen bijdrage te leveren?
https://www.hetcak.nl/regelingen/zorg-vanuit-de-wlz/berekening-van-de-eigen-bijdrage-wlz/gegevens-eigen-bijdrage-wlz

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee dat mag niet dat had je dan veel eerder moeten doen. Zou wel makkelijk zijn geef je geld weg dan kan de maatschappij betalen. Het is natuurlijk sneu heb je flink gespaard mag je zelf ook bij betalen.

Dat zou kunnen, maar dan moet je wel een vooruitziende blik hebben. Het CAK kijkt bij het bepalen van de eigen bijdrage naar het inkomen en vermogen van twee jaar geleden. De schenking heeft dus op zijn vroegst pas effect na twee jaar. Verder is de eigen bijdrage afhankelijk van veel meer factoren dan de hoogte van het vermogen alleen. Bijvoorbeeld: bij een gehuwd stel met een hoger inkomen waarvan de partner thuis blijft wonen, heeft het verkleinen van het vermogen een veel kleiner effect op de eigen bijdrage dan in geval van een alleenstaande met een lager inkomen en hetzelfde vermogen.

Toegevoegd op 02 september 2018 11:47: bron
Bronnen:
https://kassa.bnnvara.nl/nieuws/schenken-o...
https://www.abnamro.nl/nl/prive/advies/sch...
https://www.ikwoonleefzorg.nl/financien/be...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100