Welk deel erven ouders als hun kind overlijdt?

Stel kind C overlijdt en laat een nalatenschap achter van 60.000. Hij heeft alleen nog beide ouders en een zus. Hoeveel krijgen dan zijn ouders en zus? Er is geen testament.

Weet jij het antwoord?

/2500

In België is het als volgt:. Iedere ouder heeft recht op een vierde van de nalatenschap. Het overige wordt verdeeld tussen de broers en zussen, of hun afstammelingen. Anders gezegd: broers en zussen erven de helft, als de beide ouders van de erflater nog leven. Voor Nederland: Iedere ouder krijgt in deze situatie (minstens) een kwart van de nalatenschap. Stel dat beide ouders nog leven en dat de overledene een broer en zus heeft, dan krijgt ieder van hen 'n gelijk deel (een kwart per persoon). Zijn er meer erfgenamen, dan erven de ouders per persoon een kwart; de anderen krijgen de rest van de nalatenschap. Als de overledene geen broers heeft en de ouders zijn de enige nabestaanden, krijgen zij ieder de helft van de hele nalatenschap.

Toegevoegd op 07 juli 2018 16:17: bron, tekst
Bronnen:
https://www.notaris.be/erven-schenken/succ...
https://www.plusonline.nl/testament-en-erf...

Dan erven zij allen een even groot deel en de ouders minstens een kwart. Dat is in dit geval: Vader 1/3 deel Moeder 1/3 deel Zus 1/3 deel "" Groep 2: ouders, broers, zussen Zijn er geen erfgenamen in groep 1? Dan erven de ouders en broers en zussen ieder een even groot deel. Ouders krijgen elk minimaal een kwart. De (klein)kinderen van de broers en zussen erven door plaatsvervulling als hun vader of moeder al is overleden. Halfbroers en -zussen erven de helft van wat broers en zussen erven. "" --- Meerdere voorbeelden: Bij 1 pers 100% Bij 2 pers (ongeacht vader/moeder/broer/zus) ieder 50% Bij 3 pers (ongeacht vader/moeder/broer/zus) ieder 33% Bij 4 pers (ongeacht vader/moeder/broer/zus) ieder 25% Daarna gaat het verschillen, de ouders krijgen dan minstens 25% en volle broers en zussen de rest gelijk verdeeld. Vader 25% Broer1,2,3 en 4 allen 18,75% of Vader 25% Moeder 25% Zus 1,2 en 3 16,66% --- In jouw voorbeeld krijgt ieder persoon dus 20.000 euro --- Voor situatie in Nederland. --- In groep 2 ligt het iets ingewikkelder. Het uitgangspunt is, dat ook in deze groep ieder van de genoemde personen een gelijk deel erft, met dien verstande dat het erfdeel van een ouder tenminste 1/4e gedeelte van erflaters nalatenschap is. Voorbeeld: Laat iemand zijn beide ouders en één broer na, dan erft IEDER een GELIJK deel, dus >>1/3e<< gedeelte: Voorbeeld: Laat iemand zijn beide ouders en één broer na, dan erft ieder een gelijk deel, dus 1/3e gedeelte: --- Volgens de Rijksoverheid/belastingsdienst. Groep 2: ouders, broers, zussen Zijn er geen erfgenamen in groep 1? Dan erven de ouders, broers en zussen ieder een even groot deel. Ouders krijgen elk minimaal een kwart. --- https://financieel.infonu.nl/belasting/88039-ouders-erven-van-hun-kinderen.html Voorbeeldberekening – Eén ouder en twee broers Henk komt te overlijden en heeft geen partner en ook geen kinderen. Hij laat € 90.000 na. Alleen zijn moeder leeft nog, en zij heeft dus recht op minimaal ¼e deel van de nalatenschap. Gezien het aantal gerechtigden zal het recht van de moeder echter HOGER zijn. Zij heeft namelijk recht op één derde deel van de nalatenschap. De broers krijgen ieder € 30.000 en de moeder ook € 30.000. -- http://wetten.overheid.nl/BWBR0002761/2017-09-01 Artikel 10 b. de ouders van de erflater tezamen met diens broers en zusters; Artikel 11 1 Degenen die tezamen uit eigen hoofde tot een nalatenschap worden geroepen, erven voor gelijke delen.

Toegevoegd op 11 juli 2018 10:56: tekst
Bronnen:
https://verklaringvanerfrechtservice.nl/wi...
http://www.persoonlijkefinancien.nl/wie-erft/
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100