Waarom is er inflatie?

Als geld, ongeacht hoeveel er van is, dezelfde waarde zou houden, wat mogelijk is, dan zou armoede gestopt kunnen worden door meer geld te maken. Wat vinden jullie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meer geld drukken is de oplossing niet, want de prijs van geld / goederen / diensten wordt bepaald door vraag en aanbod. Als je geld bij gaat drukken, dan denk je dat er meer geld in omloop is en iedereen happy is omdat je nu meer geld hebt dan tevoren, maar dat is schijn, de waarde is nog steeds gelijk, want iedereen die plots 2x zoveel geld gekregen heeft doordat de helft wat in omloop was is bijgedrukt gaat dit ook uitgeven waardoor de prijzen stijgen, en zo zit je weer in hetzelfde schuitje, want je moet nu compenseren voor de prijsstijging door nóg meer geld te gaan drukken. Dan krijg je wat er 8 jaar geleden in Afrika is gebeurd, dat je voor 1.000.000.000 Zimbabwaanse dollar een kippen-ei kon kopen terwijl je dit ei voorheen voor een paar cent kon kopen. Lees het onderstaande maar eens aandachtig: https://goldonomic.be/academie/category/hyperinflatie-in-zimbabwe

Inflatie is er, omdat dat een "natuurlijk" proces is. Je kan het haast niet tegenhouden. Inflatie kan grofweg door twee dingen komen. 1. Goederen zijn er in overvloed. Dat is het makkelijkst voor te stellen, door te bedenken wat er gebeurt als alles wat je wil hebben, aan bomen zou groeien. Uiteindelijk zou dan niemand meer geïnteresseerd zijn in geld, immers wat je met geld zou kopen kan je makkelijker direct van een boom afplukken. 2. Geld is er in overvloed. Als iedereen veel geld heeft, neemt de waarde van dat geld direct af. Om inflatie tegen te gaan zou je dan als overheid regels in moeten gaan stellen dat dingen dezelfde prijs behouden, maar dat zou direct voor een schaarste zorgen. Stel dat iedereen 1 miljoen euro in zou krijgen, dan wil iedereen gelijk een eigen huis en eigen auto hebben en TV hebben. Daardoor stijgt de prijs normaliter, want iedereen die een huis heeft, heeft direct meerdere kopende partijen die sowieso 1 miljoen kunnen bieden. Dus of de prijs stijgt dan, of als deze met dwang "laag" gehouden wordt, moeten er meer huizen gebouwd worden, de vraag naar huizen, auto's en andere goederen zou dan explosief stijgen, maar aangezien iedereen 1 miljoen euro heeft is er ook geen initiatief om deze te gaan bouwen, immers waarom zou je als je zoveel geld hebt? Daarnaast zouden allerlei producten direct de winkel uitvliegen, zoals "dure" horloges en TV's. De Mediamarkten zouden leeggetrokken worden, zonder dat iemand de volgende maandag wil gaan werken in de fabriek. Immers welke miljonair wil er nu gaan werken in een fabriek? Die situatie is dus onhoudbaar. Inflatie is dus onontkoombaar. Net als ijs wat smelt op een hooggelegen gebied vanzelf naar beneden gaat als water. Je kan het wel tegenhouden, maar dan creëer je weer een druk, die overigens vanzelf weer overloopt. Toegevoegd na 9 minuten: Waarde van een object kan je beter bedenken als "gewerkte manuren". Als we stellen dat 1 uur werk = gemiddeld 20 euro en je in dat ene uur 1 object kan maken, kan je de volgende dag wel 200 euro krijgen voor dat werk, maar je gaat daarvan niet 10x zo hard werken of 10x zoveel objecten maken. Je kan dus knoeien wat je wil met geld en de hoeveelheid ervan, maar je kan niet zoveel knoeien met het aantal objecten wat jij (of een ander) per uur kan produceren. Doordat we geld zijn gebruiken kunnen we wel wat meer rommelen, net zoals een stuwdam bij een rivier (een soort vertragingsproces), maar je kan het niet zo maken dat het water uit zichzelf de berg weer op gaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100