Mijn vakantiegeld is bruto ongeveer net zo veel als mijn maandsalaris. Toch houd ik er netto veel minder aan over. Hoe kan dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gaat geloof ik 49% vanaf en van je salaris een stuk minder. Toegevoegd na 17 seconden: vakantiegeld wordt extra belast

Normaliter wordt er gerekend aan je maandsalaris met je belastingvrije voet en het progressieve belastingsysteem. Je vakantiegeld komt bovenop je normale salaris en zit dus altijd in jouw hoogste belastingschijf zonder verrekening van de belastingvrije voet.

Omdat je loonheffingskorting verrekend wordt over 12 of 13 perioden (ligt eraan of je een maand of 4 weken salaris hebt). Daardoor moet je over het hele bedrag belasting betalen en is niet zoals bij je salaris het eerste gedeelte vrijgesteld. Daarbij komt dat je vakantiegeld gedeelte ook in de voor jou hoogste tarief valt, omdat er per jaar wordt gerekend. Zou je je vakantiegeld uitsmeren over 12 maanden, dan betaal je over dat gedeelte net zoveel belasting als dat het in een keer komt in mei of juni. Het wordt dus niet extra belast, alleen je voordelen zijn al op.

Het zou bruto gelijk zijn als je 12% vakantie geld kreeg. Je krijgt echter waarschijnlijk maar 8%. Zoals in bovenstaande antwoorden kom je in die specifieke maand hoger uit en betaal je over het helebedrag bealsting. Vul aan het eind van het jaar een T biljet in als je niet aangifte plichtig bent. grote kans dat je nog een deel etrug kan halen. Want bij aangifte kijkt men naar het hele jaar.

Het vakantiegeld wordt volgens de tabel "bijzondere beloningen" ingehouden. Een bijzondere beloning is een beloning die in de regel eenmaal per jaar of eenmaal tijdens de dienstbetrekking wordt uitgekeerd. Op je maandsalaris wordt 1/12 van de loonbelasting ingehouden die (vermoedelijk) is verschuldigd over het hele jaar. Daar bestaan zgn. tabellen voor. Voor de tabel voor bijzonder beloningen wordt een ander systematiek gehanteerd. Als het totaal ingehouden loonbelasting teveel of te weinig is wordt dat bij de aangifte inkomstenbelasting weer recht getrokken. Daar moet je dan wel aangifte voor doen.

Harry Potter en zijn vriendjes (balkenende en de rest) steken de rest (via belansting) in hun eigen zak. !

Ik sluit me voor 100% aan bij het antwoord van Marrid, eindelijk iemand die het snapt en weet. Inderdaad moet je wel dat aangifteformulier invullen om je geld terug te kunnen krijgen van de fiscus. Dit kan lastig zijn als je het nog nooit hebt gedaan en geen boekhouder hebt, maar je vind alle info hiervoor op de site van de Belastingdienst, even intikken in het zoekveld, formulier downloaden en klaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100