Is er een handige manier om al die pincodes te onthouden?

Zeker nu ook de meeste creditcards een pincode vereisen, verdrinken we in de pincodes. Is er een handige manier om ze te onthouden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is vast wel één getal dat je makkelijk kunt onthouden. Bijvoorbeeld de eerste vier cijfers van je telefoonnummer. Voor mij is dat 6214. Als ik nu een pasje heb met pincode 4727, schrijf ik op de achterkant van dat pasje de code 8513. Een dief of een oneerlijke vinder zal proberen te pinnen met 8513. Dat zal niet lukken, en hooguit leiden tot het verspillen van de drie pogingen die je hebt. Als jij wilt pinnen, lees je op het pasje 8513. Daar tel je de code 6214 bij op. Dat lukt, want die kon je makkelijk onthouden, toch? Het optellen gaat cijfer-voor-cijfer: - 8 (van pasje) + 6 (jouw code) = 14, laatste cijfer is 4. - 5 (van pasje) + 2 (jouw code) = 7. - 1 (van pasje) + 1 (jouw code) = 2. - 3 (van pasje) + 4 (jouw code) = 7. Ziedaar, je krijgt 4727, de echte pincode van je pasje. Heb je een ander pasje met pincode 9283, dan schrijf je op dat pasje de code 3079. Terugrekenen van de 3079 die je op het pasje schrijft naar de echte pincode gaat met dezelfde, makkelijk te onthouden, code 6214: - 3 (van pasje) + 6 (jouw code) = 9. - 0 (van pasje) + 2 (jouw code) = 2. - 7 (van pasje) + 1 (jouw code) = 8. - 9 (van pasje) + 4 (jouw code) = 13, laatste cijfer is 3. Ziedaar, je krijgt 9283, de echte pincode van je pasje. Zo hoef je maar één code te onthouden om al je pasjes te kunnen ontcijferen. Mits je eenvoudige sommetjes kunt maken, natuurlijk.

Schrijf ze op anders. Trek je er van elke zeg 17 af en tel je die er dus telkens bij op wanneer je er een nodig hebt.

Zet het als telefoon nummer in je agenda/papiert in je portemonnee. Je hebt netnummers die uit 4 cijfers bestaan. Dan kan je dat als pincode doen. Of de laatste 4 cijfers van een telefoon nummer. Van een niet bestaande oom/tante/opa/oma...

Ik doe hetzelfde als Tom in zijn reactie hierboven, alleen gebruik ik daarvoor de postcode. Heb er gelukkig nog geen gebruik van hoeven maken, m'n geheugen is dus blijkbaar nog prima in orde. ;-)

Toen de pincodes net geïntroduceerd werden had de postbank (misschien hebben ze ze nog wel) memocards om je pincodes te kunnen onthouden. Kon je op 1 memocard 3 verschillende pincodes kwijt. Hoef je alleen maar een woord van 4 letters te onthouden, pincodes volgens instructie op je memocard aankruisen en dan kun je ze altijd heel makkelijk zelf terugvinden. Eigenlijk niet te kraken voor buitenstaanders! Die card (bankpasformaat) kun je dus ook gewoon in je portemonnee bewaren want het woord schrijf je er niet op, dat heb je alleen in je hoofd. Vraag maar eens op het postkantoor of bij ING of ze die dingen nog hebben.

Bronnen:
http://www.memocard.nl/info.html

De pincode als telefoonnummer verwerken in je lijst met nummers. Maar wees hier wel erg zorgvuldig mee. En zet ze zeer zeker niet weg op je sim-kaart als doorkiesnr. van de bank... Maar om hoeveel pincodes gaat het? 2? Misschien 3? Ik neem tenminste aan dat je geen grote onderneming hebt met 6 verschillende rekeningen bij de 6 grote banken in Nederland. Met de daarbij behorende creditcards? En bij de meeste banken kun je zelf je pincode kiezen. Dit doen ze niet graag en zullen ze ook niet direct toegeven. Maar dit zijn ze conform de Europese richtlijnen wel verplicht om de klant die mogelijkheid te bieden. Als de klant hierom vraagt... Verder is er medio jaren 80 al uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Het onthouden van 4 cijfers kwam hierbij het beste uit de bus. Bovendien zijn het vaak logische cijfers. Het is vaak een simpel rekensommetje: 1+2-3=4 o.i.d. Ik heb er tot vandaag de dag in ieder geval nog geen problemen mee gehad. Maar het gaat bij mij dan maar ook om een privé en een zakelijke rekening... Dat creditcards een pincode hebben is overigens niets nieuws. Die zat er 15-20 jaar geleden ook al op, voor het geval je geld moest pinnen bij de flappentap...

Ik schrijf het altijd op mijn pinpas (achterkant) met een zwart pen. Het werkt echt !!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100