hoe word de eindprijs van een klus berekend incl BTW?

Stel ik ben een tegelzetter.
Ik koop voor €200,- tegels en voor €20,- aan lijm. Ik koop bij de groothandel en betaal dus geen BTW. Mijn uurloon is €30,- en werk voor dit voorbeeld maar één uur.

Mag ik dan 200+20+30= €250,- en vervolgens daar nog BTW over berekenen ook al heb ik dat niet voor de materialen betaald?

En hoe werkt dat als ik de materialen bij een reguliere bouwmarkt koop en de BTW ervan kan declareren? Mag die dan wel over de totaalprijs berekend worden of alleen over het uurloon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een groothandel noemt prijzen zonder btw, maar bij het afrekenen moet wel degelijk die btw betaald worden! Die kun je later weer aftrekken (bij de belastingaangifte voor btw), waardoor je alsnog op de genoemde prijs uitkomt. Je berekent de btw altijd over alle onderdelen van de prijs, dus materiaal, werkloon, eventuele voorrijkosten etc.

Het is m.i. eenvoudiger dan gedacht. Er is geen verband tussen de btw die je al dan niet betaalt over je inkoop goederen en eventuele diensten. Of je nu 0, 6 of 21% btw hebt betaald maakt niet uit. Als je tegelt geldt een btwpercentage van 21 %. Te berekenen over de totale vergoeding. Als je bij voorbeeld totaal € 300 ontvangt moet je de btw daarin berekenen en afdragen, dus € 52,07. Op je factuur hoeft geen btw te staan tenzij je aan een ondernemer levert. Als je te veel btw vermeldt dan moet je die in principe ook afdragen. Als je echter tegelt in een woonhuis dat er al jaren staat, dan is de van toepassing zijnde btw 6%.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100