Ouders pakken geld af maar mag dat wel?

Mijn ouders hebben mijn geld afgepakt dat ik zelf met mijn baantje heb verdiend, maar mogen ze dit wel doen? Ik ben trouwens 16.

Ook storten ze als "straf" geld over naar hun eigen rekening, want ik heb mijn kamer niet goed opgeruimd. Hierbij gaat het bij de eerste keren van bedragen van 5 tot 10 euro, maar kort geleden hebben ze 50 euro overgemaakt en dreigen ze dat weer te doen, maar is dat geen stelen?
(ze geven dat geld dan ook uit aan hun eigen behoeften.)

Graag zou ik hier SERIEUZE antwoorden op willen krijgen.

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat mag. Jij bent namelijk minderjarig, handelingsonbekwaam, en je staat onder ouderlijk gezag.

In principe. ''Ouders moeten het vermogen van hun minderjarige kinderen beheren. Zij kunnen daarom in de praktijk in principe ook geld van de rekening van hun minderjarige kind afhalen (zonder voorafgaandelijke machtiging van de vrederechter). Zij moeten dat natuurlijk doen in het belang van de minderjarige en zullen hierover in principe ook verantwoording afleggen wanneer hun kind meerderjarig wordt. Uitzonderlijk kan de minderjarige, bv. bij ernstige vermoedens van dreigend misbruik, de procureur des Konings inlichten die de Voorzitter van de Rechtbank in kort geding of de jeugdrechter kan vragen om de beheersbevoegdheden van de ouders te wijzigen. Bv. door de bank te verwittigen de ouders geen geld van de rekening van hun minderjarige kind te laten afhalen zonder voorafgaandelijke machtiging van de rechter. '' Dit wil zeggen dat ze het mogen, maar dat het wel in het belang van jou moeten doen. Als je meerderjarig wordt kunnen ze onderzoeken of dit wel zo is geweest (wat niet zo is, dus probeer alvast bewijzen te krijgen of zo). Als het erg hoog oploopt en je wilt er werk van maken, dan kan dat dus ook, door je ouders te laten ontmachtigen.

Bronnen:
http://www.kinderrechtswinkel.be/index.php...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100