Hoe voorkom ik dat de vriend van mijn moeder straks alles erft?

Mijn vader overleed nadat hij van mijn moeder was gescheiden. Mijn moeder ging daarna samenwonen met een andere man en hebben ,geloof ik, een samenlevingscontract en zijn dus niet getrouwd. Als mijn moeder nu overlijdt, wie erft dan van mijn moeder? Haar kinderen of haar vriend? Ik hoorde namelijk, dat als je langer dan 5 jaar samenwoont, dat je dan alles erft van elkaar. Ik zou dat oneerlijk vinden, omdat zij beiden nog nooit gewerkt hebben en mijn vader leeggeplukt hebben. Als mijn moeder overlijdt kan ik dan nog mijn kindsdeel opeisen?

Toegevoegd na 2 minuten:
Dus dat haar vriend als langstlevende in hun samenlevingscontract alles erft, en de kinderen niet. Als hij dan overlijdt gaat het naar zijn familie, terwijl mijn vader voor alles gewerkt heeft en zij dus nooit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb niet direct de juridische kennis, dan wel praktijkervaring. Het hangt af van wat er in het testament van je vader heeft gestaan (zo was het bij mijn ouders). Daarin stond (bij jou dus de vraag) dat de erven (de kinderen) hun deel natuurlijk erven (en als het goed is, is daar ook erfbelasting over betaald). Echter, krijg je de erfenis niet direct, maar dit staat bij de langstlevende als schuld bij de kinderen, oftewel, als de andere ouder overlijdt, krijg je de gehele erfenis (het deel van je vader van toentertijd, althans, wat er van over is want de langstlevende kan het uitgeven) en het deel van je moeder. In de clausule was opgenomen dat dit deel van de vader altijd naar jou ging, ongeacht wat de moeder zou doen. Echter, wanneer de moeder zou hertrouwen (in gemeenschap van goederen), overdadig zou uitgeven, niet meer wilsbekwaam is (deze weet ik niet zeker meer), zou het erfdeel van de vader direct opeisbaar zijn. Volgens mij wordt deze clausule al jaren standaard opgenomen door notarissen. Maar je zou het testament hierop kunnen nakijken of je laten raadplegen door een notaris (die kunnen de documenten vaak beter en begrijpender lezen dan iemand die hier niet dagelijks mee bezig is). Maar als ik je goed begrijp, zijn jou moeder en vriend al behoorlijk bezig om het erfdeel van je vader te gebruiken. Als er niets over blijft, kan je ook geen schuld meer innen (het erfdeel). Van een kale kip kan je niet plukken. Vraag hier desnoods rechtshulp in van wat je mogelijkheden zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100