kan ik dingen verkopen en kopen op ebay of een andere 2de hands site als minderjarige?

je kan het lezen

Weet jij het antwoord?

/2500

volgensmij wel, een jongen uit mijn klas doet het ook gewoon, en hij is 13.

ja hoor...als het maar spullen van jezelf zijn ;-)

Ik denk wel dat het kan, maar volgens mij zijn je ouders tot je 18e financieel verantwoordelijk. Volgens de wet ben je volgens mij 'handelsonbekwaam' zoals dat volgens mij heet. Dus overleg met je ouders of ze het goed vinden, zij zullen moeten inspringen als het ergens problemen oplevert. Toegevoegd na 1 minuut: Artikel 233 Minderjarigen zijn zij, die de ouderdom van achttien jaren niet hebben bereikt en niet gehuwd of geregistreerd zijn dan wel gehuwd of geregistreerd zijn geweest of met toepassing van artikel 253ha meerderjarig zijn verklaard. Artikel 234 1. Een minderjarige is, mits hij met toestemming van zijn wettelijke vertegenwoordiger handelt, bekwaam rechtshandelingen te verrichten, voor zover de wet niet anders bepaalt. 2. De toestemming kan slechts worden verleend voor een bepaalde rechtshandeling of voor een bepaald doel. 3. De toestemming wordt aan de minderjarige verondersteld te zijn verleend, indien het een rechtshandeling betreft ten aanzien waarvan in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is dat minderjarigen van zijn leeftijd deze zelfstandig verrichten. Bron: Burgerlijk Wetboek, Boek 1, titel 13, afdeling 1.

Op marktplaats kun je best advertenties plaatsen als je minderjarig bent, op ebay echter moet je bij registratie eerlijk je leeftijd opgeven, en mag je officieel niet handelen onder de 18.

Ook als minderjarige kun je rechtsgeldig rechtshandelingen verrichten. Denk maar aan een tienjarige die een ijsje op het strand koopt voor een euro. Een ouder kan de koop dan niet vernietigen, omdat de tienjarige handelingsonbekwaam is. Zoals in het antwoord van macaidwin hierboven al staat, kun je alleen rechtshandeling verrichten ten aanzien waarvan in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is dat minderjarigen van zijn leeftijd deze zelfstandig verrichten. Het lijkt mij normaal dat kinderen op ebay goederen verhandelen, net als zij dat doen op Koninginnedag. Het moet dan niet gaan om grote of gevaarlijke dingen, zoals een Mercedes of een geweer. Dat je in strijd kan handelen met de regels van ebay doet aan de rechtsgeldigheid van de koop of verkoop niet af.

Officieel niet volgens mij, maar ik heb ook een account op ebay (ben 15). Maar ik gebruik het nauwelijks, zit meer op marktplaats.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100