Kan je als 16 of 17-jarige teveel verdienen?

Bijvoorbeeld: Een 16 jarige jongen heeft in de vakantie circa 50-60 uur per week gewerkt. Met die uren kwam hij in de vakantie hoger uit dan 1250euro. Omdat de jongen nog minderjarig is, betaalt hij weinig of geen belasting over zijn inkomen. (Toch?) Tevens is het zo dat je dan die belasting kan terugvragen door Belastingaangifte te doen. Maar nu het probleem. Als hij die aangifte gaat doen, zal hij dan geld moeten teruggeven. Op welke manier dan en wat is de reden daarvan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je gaat van een verkeerde aanname uit; namelijk dat minderjarigen minder/geen belasting betalen over hun inkomen uit loondienst. Wanneer een minderjarige in loondienst werkt, is leeftijd niet relevant voor het heffen van inkomstenbelasting. Als er bij de uitbetaling van het salaris te weinig belasting is geheven wordt dit op een later moment alsnog door de fiscus gedaan. Het omgekeerde is ook waar: Als er bij de uitbetaling van het salaris teveel belasting is geheven, kan dit op een later moment via de fiscus (aangifte inkomstenbelasting) teruggevorderd worden.

Bronnen:
http://financieel.infonu.nl/belasting/1075...

Niets van dit alles. Als je minderjarig bent betaal je net zoveel belasting als volwassene. Er zijn wel verschillende belastingschijven, met hogere belasting bij een hoog inkomen. Maar met 1250 euro zit je in de eerste schijf, totaal (ca) 33% belasting. Van het bedrag aan belasting hoef je een paar duizend niet te betalen. Dat betekent dat als je heel weinig inkomen hebt, en dus dat die 33% een laag bedrag is, dat je die dan niet hoeft te betalen. Dat geldt dus voor elke leeftijd. Het lastige is (in jou geval met wisselende uren), dat je werkgever moet proberen in te schatten hoeveel je totaal in een jaar zult verdienen, en dus hoeveel hij aan de belasting af zal dragen. Als hij een te hoge schatting maakt kan het zijn dat je belasting terug krijgt. Maakt hij een te lage schatting, dan moet je misschien belasting bijbetalen. Dat kun je dus pas aan het end van het jaar berekenen. Niet eerder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100