krijg je bijstand terwijl je woont in huis van vriend?

Woon samen met vriend die gepensioneerd is. Ik zelf ben nog geen 65. Heb geen werk , hij onderhoud me. Zijn niet getrouwd. Stel dat hem iets overkomt dan wil hij (word geregeld bij notaris) dat ik in zijn huis kan blijven wonen. Zal dan een baan moeten zoeken mocht. dat niet lukken een bijstandsuitkering aanvragen. Nu heb ik gehoord dat je dit niet krijgt omdat ik in een bijna afbetaald koophuis dan woon. Misschien voorbarig....hoop dat wij nog jaren gelukkig kunnen zijn, maar je weet het allemaal maar nooit.

Weet jij het antwoord?

/2500

U heeft een eigen huis Als u en/of iemand uit uw gezin eigenaar is van een woning en u kunt niet in uw levensonderhoud voorzien, dan kunt u recht hebben op een bijstandsuitkering. Van belang is dat u aan de voorwaarden voldoet. Een van deze voorwaarden is dat u niet te veel vermogen mag hebben. Een eigen huis wordt beschouwd als een onderdeel van uw vermogen. Uw gemeente zal dan ook beoordelen hoeveel vermogen er in uw woning zit. Uw gemeente kijkt hierbij naar de overwaarde van uw huis. De overwaarde is lager dan € 49.400,00 Is de overwaarde van uw woning lager dan € 49.400,00, dan kunt u recht hebben op een bijstandsuitkering om niet als u aan twee voorwaarden voldoet Zie_wet. U woont (met uw gezin) zelf in de woning Van u en/of uw gezin kan niet worden verwacht dat u uw huis verkoopt of een (extra) hypotheek afsluit U kunt hierbij denken aan de situatie waarin uw woonkosten ongeveer even hoog zijn als de huur van een voor u geschikte huurwoning. Voldoet u niet aan beide voorwaarden, dan kan uw gemeente u verplichten om de woning te verkopen of een (extra) hypotheek op de woning te nemen. Van het geld dat u hiermee ontvangt kunt u voorzien in uw levensonderhoud. U heeft dan geen recht op een bijstandsuitkering Zie_wet. De overwaarde is hoger dan € 49.400,00 Is de overwaarde meer dan € 49.400,00, dan kunt u in bepaalde gevallen recht hebben op een bijstandsuitkering. De vorm van de bijstandsuitkering waarop u mogelijk recht heeft, is afhankelijk van de vraag hoeveel bijstand u in een jaar nodig heeft:

Bronnen:
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/544

Uw situatie t.a.v. advies is veel complexer dan de koopwoning sec. Uw situatie is niet standaard en vraagt om samenhangend deskundig advies. Dit advies kan uiteindelijk alleen een notaris geven. Uw vraag gaat vooral over de koopwoning na overlijden vriend. Als de koopwoning naar erfgenamen overgaat, bijvoorbeeld kinderen, heeft u mogelijk het vruchtgebruik van de woning. Te regelen via een testament. Bijvoorbeeld het aantal jaren van vruchtgebruik. Als er geen andere voorzieningen zijn (voorliggende voorzieningen zoals spaargeld e.d. - € 5850 vrijgesteld), krijgt u bijstand. Bij vruchtgebruik, testamentair vastgelegd, mag u er blijven wonen. Hoe lang en of u huur betaalt (aan de erfgenamen), dat kan allemaal in het testament worden vastgelegd. U kunt in die situatie ook huurtoeslag krijgen. U huurt immers van de erfgenaam / erfgenamen van de koopwoning. Meer over de koopwoning vanwege plaatsgebrek bij reacties. Uw gepensioneerde vriend zal de AOW voor gehuwden / partners krijgen. Dat is zo'n € 9700 bruto per jaar. Daarnaast zal hij partnertoeslag krijgen (voor 1950 geboren). Totaal AOW-inkomen maximaal zo'n € 18.500 U krijgt na zijn overlijden, mits AOW-gerechtigd, bruto zo'n € 14.000 (2015) Als uw vriend komt te overlijden, zult u waarschijnlijk geen partnerpensioen krijgen. De koopwoning is bijna schuldenvrij. U mag bij overlijden van uw vriend in deze woning blijven wonen. Dat moet goed vastgelegd worden bij de notaris. Als uw vriend kinderen heeft, kan er allerlei onenigheid ontstaan bij de erfgenamen. Zo heb ik een kennis die na het overlijden van zijn vrouw twee jaar later opnieuw trouwde. In die situatie is beschreven dat zij nog drie jaar in het huis mag blijven wonen, als hij eerder komt te overlijden. Zo zijn er talloze mogelijkheden die in een testament vastgelegd kunnen worden. Als u toch bij de notaris bent, is een samenlevingscontract wellicht te adviseren. U wordt dan wel fiscaal partners van elkaar c.q. toeslagpartners. U heeft op dit ogenblik waarschijnlijk zorgtoeslag, maximaal € 942 per jaar. Toeslagpartners krijgen in 2015 geen zorgtoeslag als het toetsingsinkomen hoger is dan € 26.316 Als toeslagpartners verliest u de zorgtoeslag als het gezamenlijk inkomen hoger is dan dit bedrag. In het samenlevingscontract kan van alles en nog wat afgesproken worden. Met een notarieel samenlevingscontract ben je elkaars fiscale partner. Heeft u geen samenlevingscontract, dan bent u geen fiscaal partners. (lees verder onder reacties)

Bronnen:
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/544
http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/toeslag/
http://www.teamnotarissen.nl/leven/actueel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100