Geldt een teruggave van de energierekening als inkomen?

Ik krijg dit jaar eens geld terug van de energierekening omdat ik meer aan voorschot heb betaald dan verbruikt. Wordt dit door de belastingdienst als belastbaar inkomen gezien? En als je bijv. een bijstanduitkering hebt wordt dit bedrag dan gekort?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op de vraag is 'natuurlijk' nee. De verklaring van dit nee is niet met 1 zin aan te geven. Fiscaal gezien, en daar hebben we het over, is inkomen een bedrag dat een persoon periodiek ontvangt uit arbeid (geleverde prestatie), vermogen, uitkering en/of winst uit aanmerkelijk belang. Voor arbeid krijg je loon. Voor arbeid uit het verleden of vanwege arbeidsongeschiktheid krijg je een uitkering. Als dat er allemaal niet is, is er nog het vangnet van de WWB (bijstand). Geld dat je, zoals hier, op de rekening krijgt gestort, is geen inkomen Box 1 (inkomen uit werk en woning) , maar kan wel fictief inkomen Box 3 zijn. Over dit inkomen Box 3 is er 4% vermogensrendementsheffing over het spaargeld / vermogen. Over de grondslag sparen en beleggen moet 30% belasting worden betaald. In totaal kom je dan uit op 1,2% belasting over het vrijgesteld vermogen. € 21.139 van het vermogen is vrijgesteld. Maar omdat je WWB hebt, is er geen sprake van deze heffing, want je vermogen mag dan sowieso niet meer zijn dan € 5850. Bepaalde uitkeringen zijn voor de inkomstenbelasting geen inkomen. Maar worden voor de WWB wel als inkomen / middel gezien. Bijvoorbeeld studiefinanciering of de alleenstaande ouderkorting waarop een alleenstaande ouder (t/m 2014) recht heeft. Een terugstorting van teveel ingehouden maandelijkse termijnen energie is géén inkomen / middel. Niet voor de inkomstenbelasting box 1 of box 3. En ook niet voor de WWB.

Bronnen:
http://www.amsterdam.nl/beleidwerkeninkome...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Nee, dat geldt niet als inkomen. Je betaalt te veel en dat krijg je terug, niks meer niks minder. Dat geld is al belast als je het binnen krijgt door middel van loonheffing of als inkomstenbelasting, dat kunnen ze niet nogmaals als inkomen belasten.

Nee. Dat valt onder uitgaven-die-je-achteraf-toch-niet-gedaan-hebt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100