Ik verdien onder minimumloon kan ik uitkering krijgen?

Hallo, ik ben 20 jarige werker. Ik werk nu full-time 3 dagen en woon op mezelf. Helaas ontvang ik geen toeslag voor het huren, omdat ik onder 23 jaar ben en hierdoor loop ik veel mis en houd ik geen geld over voor mezelf. Omdat ik niet 40uur werk heb, maar 23 uur contract is het moeilijk om voor mezelf te zorgen en vraag ik me af of het mogleijk is om hiervoor een uitkering op te vragen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Om op jezelf te wonen volstaat 3 dagen werken eigenlijk niet om in je onderhoud te moeten voorzien ; je zult meer moeten werken of daarnaast een opleiding volgen (in welk geval je inkomen kan worden aangevuld met studiefinanciering). Bijstand is er om je een minimumbestaan te garanderen, maar daarvoor moet je aan strenge voorwaarden voldoen die niet altijd positief voor je uit zullen pakken. Het beste kun je proberen toch je eigen broek omhoog te houden door meer uren te gaan werken of er een opleiding bij op te pakken. Natuurlijk verdien je alleen al op grond van je leeftijd minder dan minimumloon, tenzij je een geschoold beroep uitoefent. Zelfs als je fulltime zou werken. De maximale bijstand echter die je op jou leeftijd kunt krijgen is 234,88 en dat is dus INCLUSIEF het loon dat je al verdient ; dat is het bedrag tot waar je maximaal wordt aangevuld - en waar je dus vermoedelijk al boven zult zitten. Op jou leeftijd zijn namelijk je ouders nog financieel verantwoordelijk voor je en zouden moeten bijspringen. Vanaf je 21e gaat dit bedrag omhoog naar ongeveer 680 euro per maand.

Bronnen:
http://interface.q-go.net/cwi/faq.php?sCli...
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=510
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=61

Stap 1 is advies te vragen van ouders indien mogelijk en de situatie van je ouders in beeld te brengen. Stap 2 is met de reactie van je ouders naar de gemeente gaan en jouw situatie en situatie van je ouders uitleggen en vragen wat mogelijk is. De gemeente gaat uit van de zelfredzaamheid van de burger, dus laat zien wat je wel kunt en waarbij tegen aanloopt. De truc is om de gemeente met je mee te laten denken. 1 januari is een belangrijke moment voor veel gemeentes, dus probeer in een overgangsregeling te komen of advies aan te vragen of het gunstig is om voor 1 januari een aanvraag te doen of juist na 1 januari de aanvraag te doen. Stap 3 met het advies van de gemeente en andere instanties op gebied van werk en inkomen de juiste vervolg acties te ondernemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100