Is het mogelijk om een bijstandsuitkering aan te vragen als ik al werk heb?

Hallo, ik ben 23 jaar en ben van plan om volgend jaar te gaan studeren maar momenteel werk ik 5 dagen per week in de horeca en verdien ongeveer 1200 per maand. Ik woon sinds kort op mezelf en hou eind van de maand na alle vasten lasten nog nauwelijks wat over. Kan ik naast mijn werk een bijstandsuitkering aanvragen of andere financiele hulpmiddelen van de overheid of gemeente want mijn ouders verdienen niet genoeg om aan hun hulp te vragen.

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je niet voldoende inkomen hebt om in je levensonderhoud te voorzien, kun je een aanvullende bijstand krijgen, dus het antwoord op je vraag is ja.

Bronnen:
http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud/index/pid/35

Je kunt als je werkt wel een aanvulling vanuit de Bijstand krijgen, maar alleen als je onder de Bijstandsnorm zit. Jij zit daar ruim boven: voor een alleenstaande is de norm - exclusief vakantiegeld - 645,76 euro, en als je je woonkosten met niemand kunt delen (wat waarschijnlijk zo is als je op jezelf woont) dan kun je daar nog de gemeentelijke toeslag bij krijgen. Je komt dan uit op een bedrag van net iets meer dan 900 euro. Ik weet niet of de 1200 euro die je noemt netto of bruto is, maar in beide gevallen verdien je ruim meer dan de Bijstandsnorm. Daar komt nog bij dat voor iemand onder de 27 jaar het veel moeilijker is om in aanmerking te komen voor Bijstand: als je nog kunt studeren, moet je dit doen en als je dan recht hebt - of zou hebben - op studiefinanciering (of een lening) dan heb je geen recht op Bijstand. Nu is dat eigenlijk niet relevant voor jou, want je verdient gewoon meer dan de Bijstandsnorm. Mogelijk zou je nog recht hebben op huur- en zorgtoeslag, als je dat nog niet ontvangt. Maar voor het overige zou je met een inkomen van 1200 euro wel rond moeten kunnen komen. Als er hele bijzondere uitgaven zijn die je doet vanwege bijvoorbeeld ziekte, zou je mogelijk nog in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding vanuit de Bijzondere Bijstand: als die 1200 euro bruto is, dan zou je waarschijnlijk in aanmerking komen voor zaken die vallen onder het minimumbeleid. Is het netto, dan zit je in elk geval in de meeste gemeentes teveel boven het sociaal minimum en kom je daar waarschijnlijk niet voor in aanmerking. Kijk eens op de site van het Nibud en op andere plaatsen op internet waar je besparingsadviezen kunt vinden. Er zijn genoeg mensen die rond kunnen komen van veel minder, namelijk ongeveer 900 euro (=Bijstand) per maand; dus zou jij dat ook moeten kunnen. Controleer of je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt, kijk of je nog aftrekposten hebt wanneer je belastingaangifte doet, en kijk verder ook vooral heel kritisch naar je uitgaven. Vraag eens aan anderen in je omgeving hoeveel zij kwijt zijn aan bijvoorbeeld gas en elektra of hun wekelijkse boodschappen, en kijk of er nog mogelijkheden zijn waarmee je (meer) kunt besparen.

Bronnen:
http://www.st-ab.nl/bijstandsnorm.htm

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100