Is er een duidelijke grens tussen ethisch en onethisch je vermogen uitbreiden als je dat legaal doet?

Ik denk de laatste tijd een beetje na over economie, iets waar ik niet in ben opgeleid.

Bij normale diensten vindt er een neutrale vermogensuitwisseling plaats (ik geef iets, arbeid, een product, of een advies etc etc), en krijg er iets anders voor terug wat ongeveer net zoveel waard is.
Op een gegeven moment kan ik het zo inrichten dat wat ik ervoor terugkrijg beduidend meer waard is dan wat ik geef. Dat kan op heel eerlijke manieren, bijvoorbeeld gewoon omdat ik zo slim ben dat ik iets in 1/10 van de tijd kan, terwijl er een prijs is afgesproken voor de totale levering. De andere 9/10 kan ik dan nog iets anders doen.
Op die manier verschuift er een beetje meer van het totaal beschikbare vermogen van de wereld naar mijn kant, waardoor anderen iets minder hebben.

Mijn vermogensuitbreiding (ik wordt rijker) gaat dus altijd (een heel klein beetje) ten koste van anderen.
Wat ik me afvraag is of het ethisch gerechtvaardigd is om een (op een eerlijke manier verkregen) bovengemiddeld vermogen te hebben. (op wereldniveau, nog even daargelaten hoe je precies middelt met alle lasten en prijsverschillen, je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat elke wereldburger aan het eind van de maand na aftrek van alle noodzakelijke lasten ongeveer evenveel broden kan kopen)

Uiteraard is dit een wat theoretische vraag, maar ik vind het dan ook gewoon mooi om hierover na te denken. Bedankt voor de antwoorden alvast! Ik vind het leuk om hierover in gesprek te gaan..

bijv: givingpledge.org

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je met een koper een vaste prijs afspreekt voor een bepaalde dienst die jij moet verrichten is daar door beide partijen akkoord aan gegeven. Jij als leverancier bent bereid voor het afgesproken bedrag de dienst te verrichten en de koper is bereid voor het afgesproken bedrag de dienst af te nemen. Die koper is niet gek en zal zonder meer gekeken hebben wat deze dienst bij de concurrenten zou kosten. Dat de koper er voor kiest deze dienst bij jou af te nemen, wil zeggen dat de koper de prijs/kwaliteit verhouding bij jou als beste inschat. Als jij in staat bent de dienst sneller dan normaal af te wikkelen, heeft mijns inziens niet met ethiek te maken, net zomin als jij blijkt meer tijd ndig te hebben. Dat is simpelweg ondernemersrisico. In het eerste geval zal je meer winst kunnen maken, in het tweede minder. Ethisch wordt het pas als je een monopolie positie inneemt en daar misbruik van dreigt te maken door de prijzen tot absurde hoogte op te schroeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100