Geld beloofd, maar niet gekregen. Hoe kan ik hier netjes om vragen?

Van familie heb ik een paar maanden geleden een kaartje gekregen waarop staat dat ik 100€ van hun krijg als eindexamencadeau. Dit hebben ze er echter niet bij gedaan of overgemaakt. Binnenkort wil ik graag een nieuwe bank kopen voor mijn kamer, dus ik kan het geld goed gebruiken. Hoe kan ik netjes om het geld vragen, zonder gierig of onbeleefd over te komen?

Alvast bedankt!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stel je eens voor dat iemand het aan jou zou vragen. Wanneer ben je beledigd, en wanneer vind je het gewoon een [roffelderoffel] goeie vraag? Als iemand jou vraagt: "Ben je toevallig nog in de gelegenheid geweest die €100,- voor mijn examen over te maken? Heb ik eigenlijk mijn rekeningnummer wel gegeven?" ben jij dan verontwaardigd of boos? Als je vraagt "zeg, hoe zit dat met die €100,-? komt dat er nog van dit jaar?" dan kan ik me voorstellen dat ze je even niet meer willen spreken.

Mogelijk zijn ze nooit van plan geweest, je zoveel geld te geven en hebben ze dat briefje gestuurd om indruk op de familie te maken. Maar laten we daar niet van uit gaan, er zullen vast goede bedoelingen achter zitten. Vraag ze eerst hoe het met hen gaat en ga een kort geïnteresseerd gesprekje aan. Vervolgens vertel je over de bank die je wil kopen en dat je daar nog wat geld tekort voor komt, voordat je hem daadwerkelijk aan kunt schaffen. Vraag hen dan of dat briefje met die belofte serieus bedoeld was, of dat het een grapje was. Als ze dan zeggen dat je het echt krijgt, vraag dan wanneer, omdat je de bank graag wil hebben, omdat de oude echt versleten is. Schaam je niet hiervoor, zij hebben dit aanbod gedaan, dan moeten ze het nakomen ook. Als ze zeggen dat het een grapje was, laat dan ook zien dat je teleurgesteld bent, dat zijn geen leuke grapjes tenslotte. direct in huis vallen met je vraag kan natuurlijk ook. Vraag hen om het beloofde geld, dat je hard nodig hebt om een nieuwe bank te kopen, zeg erbij dat je er niet graag om vraagt, maar dat dit echt niet kan wachten. Bedank hen voor het riante aanbod dat je krijgt en zeg dat je er reuze blij mee bent. Bedank nog maal als je het geld in handen hebt. Om geld vragen klinkt nooit netjes, tenzij je met een collectebus aan de deur staat, maar als ze er zelf niet mee komen, heb je in dit geval recht op dat geld, het is je beloofd en beloftes zijn bedoeld om na te komen. Schaam je dus niet hiervoor, je vraagt om iets wat je toehoort, onbeleefd is dat zeker niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100