Je mag maar één keer per jaar overstappen, en dat is aan het einde van het kalenderjaar. Als je dus volgend jaar een nieuwe baan krijgt, kun je je niet direct inschrijven bij een eventuele collectieve zorgverzekering via de werkgever.
Een verzekering via de werkgever levert vaak collectiviteitskorting op, meestal zo'n 10% op basis- en/of aanvullend pakket. Soms krijg je ook nog extra uitbreidingen mbt de vergoedingen. Maar tegenwoordig zijn er zoveel collectieven waar je in kunt stappen, met een lidmaatschap van bepaalde social media kun je al recht hebben op collectiviteitskorting, of een abonnement op een tijdschrift. Er zijn ook "open collectieven", waar iedereen in kan stappen. Daarbij hoef je niet eens lid te zijn van iets, je meld je gewoon aan. Dat levert net zoveel, of soms nog meer korting op dan collectiviteitskorting via een werkgever.
Als de werkgever een collectieve zorgverzekering aanbiedt die bijvoorbeeld een aanvullend pakket heeft dat je anders ook gekozen zou hebben, zou ik het doen. Dat geeft namelijk extra korting. Nadeel is wel dat bij het verliezen van je baan, je meestal ook je collectiviteitskorting kwijt bent. Als je zelf een andere zorgverzekeraar zou hebben gekozen, zou ik kijken of je op de één of andere manier daar collectiviteitskorting voor kunt krijgen. Als je alleen een basispakket nodig hebt, kun je makkelijk shoppen voor de goedkoopste, dus gebruik maken van dit soort kortingen. Heb je bijvoorbeeld een chronische aandoening waardoor je meer eisen moet stellen aan een aanvullend pakket, dan kun je beter eerst kijken welke twee of drie pakketten het meest geschikt zou zijn, dan opzoeken voor welke pakketten je nog korting kunt krijgen, en op basis daarvan je keus maken. Wat voor de één een geschikte zorgverzekering is, is dat voor de ander namelijk niet. En aangezien je korting tegenwoordig bijna overal kunt krijgen, hoef je je daarvoor niet te binden aan een bepaalde verzekeraar.