Wat kan ik doen als een crediteur een afbetaling voorstelt, waaraan ik niet kan voldoen?

Door een onverwacht hoge rekening van een dierenarts (afgerond 300 euro), heb ik een afbetalingsvoorstel gedaan bij uwnota.nl. voor 25 euro per maand, te starten per september 2014. Dit bedrag kan ik per februari 2015 met nog eens 25 euro verhogen, omdat ik dan net klaar ben met een andere afbetaling. Zij doen mij echter een tegenvoorstel voor een afbetaling van maximaal 4 maanden. Ik moet per omgaande reageren en heb vandaag de mail pas binnen. Dit voorstel kan ik echter niet opbrengen. Heb een minimuminkomen en kan al amper rondkomen en ben alleenstaande ouder. Ik zie geen andere manier dan bij mijn eigen voorstel te blijven, daar ik niet in de schulden wil komen, maar het netjes wil afhandelen. Heb ook geen mensen om me heen die me financieel kunnen bijstaan helaas. Elk advies is welkom. Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan kun je weinig. Een dienstverlener hoeft niet akkoord te gaan met een betalingsregeling. Als de dienstverlener definitief niet wil ingaan op je verzoek zal hij waarschijnlijk een incassoprocedure starten. In het slechtste geval wordt na een uitspraak van de rechter een deurwaarder ingeschakeld die beslag komt leggen. Heel misschien kun je een beroep doen op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (Wsnp). De voorwaarden daarvoor staan in de bronsite. Ik zeg 'heel misschien' want vaak gaat het dan om problematische schulden en meer dan één rekening.

Bronnen:
http://www.wsnp.rvr.org/faq.cfm?cat_seq=65...

Als de eiser niet akkoord met je voorstel, kun je aan familie of vrienden vragen je dit voor te schieten en aan hen het bedrag in termijnen terug te betalen. Kan dat ook niet? Neem dan contact op met de afdeling Sociale Zaken van uw gemeente voor schuldhulpverlening. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een erkende schuldhulpverlener. Zo voorkomt u dat u bij ondeskundige of onbetrouwbare aanbieders belandt. Een schuldhulpverlener: helpt u uw geldzaken weer onder controle te krijgen; stelt met u een plan op om van uw schulden af te komen; stelt een betalingsregeling op die u aan de schuldeisers kunt voorleggen. Wettelijke schuldsanering (Wsnp-traject) In het uiterste geval kunt u een beroep doen op wettelijke schuldsanering. Bij wettelijke schuldsanering stelt de rechtbank een saneringsplan op. Schuldeisers moeten hieraan meewerken. Dit is geregeld via de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Geweldig dat je de verantwoording voor het verzorgen van je huisdier nakomt, hou dat wel vol.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/sc...

Wat vervelend dat je in zo'n lastig parket zit. Een ding: wat je ook doet, blijf in gesprek. Laat wat van je horen, geef een reactie. Als de andere partij niets van je verneemt, gaan ze misschien stappen nemen die je beter had kunnen voorkomen. Wijs het voorstel (vriendelijk) af, leg uit waarom je dat doet en vraag om een herzien voorstel of doe zelf een tegenbod. Laat zien dat je van goede wil bent, maar vertel waarom je niet de mogelijkheid hebt om te doen wat ze vragen. Als zij het voorstel schriftelijk hebben gedaan, is het verstandig ook schriftelijk te reageren.

Ik heb even gezocht, en uiteindelijk dit gevonden: http://amsterdam.dierenbescherming.nl/noodfonds Als voorbeeld. Verschillende afdelingen van de dierenbescherming hebben zo'n noodfonds, speciaal voor mensen met een minimuminkomen. Misschien zijn er hiernaast ook nog particuliere fondsen, daar zou je eens op kunnen googelen. De Dierenbescherming in jouw regio weet dat vast ook wel. Los hiervan: houd in elk geval contact. Zoals ik in mijn reactie al schreef, ken ik die site niet, maar zou ik altijd aanraden om ook persoonlijk contact te houden. Hoewel het verstandig is om brieven aangetekend te versturen in zo'n situatie kost dat ook weer geld, je zou dus ook brieven persoonlijk af kunnen geven en om een ontvangstbevestiging kunnen vragen aan de balie. Daarnaast zou ik ook aanraden om een persoonlijk gesprek aan te gaan. Dus letterlijk met elkaar om de tafel gaan zitten, zodat jij je bereidheid toont om de rekening uiteindelijk te betalen. Zolang maar duidelijk is dat je wil WILT maar simpelweg niet KUNT betalen op dit moment, kun je mogelijk voorkomen dat er een - nog duurdere - rekening komt van een incassobureau. Dan is namelijk niet alleen de rekening nog duurder, maar ook het persoonlijke contact weg: de enige opdracht van zo'n incassobureau is het innen van de rekening, en zo'n bureau heeft nu eenmaal geen of weinig boodschap meer aan jouw persoonlijke omstandigheden. De dierenarts waar jij bekend bent met misschien wel verschillende dieren, heeft dat hopelijk wél. Houd dus altijd contact, en toon je bereidheid. Daarnaast zou ik ook een aanvraag doen bij een noodfonds, en je dierenarts laten weten dat je daarmee bezig bent. Zo laat je zien dat je alles doet om uiteindelijk de rekening te kunnen betalen. Een dierenarts met een goed hart zal mogelijk uit zichzelf nog de rekening wat verlagen, of in elk geval jou de tijd geven om in termijnen af te betalen. Succes, en hopelijk kun je er samen uitkomen. Toegevoegd na 7 minuten: Ik zie dat je de aanvraag samen met je dierenarts moet doen. Ik weet niet of dat geldt bij alle afdelingen, maar dan blijf je sowieso nauw samenwerken: "Mocht u de kosten voor medische behandeling (het gaat hier dus niet om kosten van jaarlijkse inentingen en sterilisatie of castratie, aangezien dit kosten zijn die te voorzien zijn als u een huisdier neemt) van uw huisdier niet zelf kunnen betalen omdat u een minimum inkomen heeft, dan kunt u voor dit Noodfonds in aanmerking komen. U kunt een formulier in overleg met uw dierenarts invullen (..)"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100