is een flat warmer als een huis?

ik heb het idee dat je in een flat minder hoeft te stoken, dan in een (hoek)huis. dit omdat je buren boven je, onder je, naast je 2 kanten hebt wonen. is dit waar. is een flatje daardoor warmer als een normaal huis?
heb er thuis een discussie over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Inderdaad, in een flat hoef je veel minder te stoken dan in een (hoek)huis. Alle opmerkingen die hierboven gemaakt zijn met allerlei mitsen en maren doen niet ter zake, want als je goed wilt vergelijken, en dat moet, want dit is een algemene vraag, dien je uit te gaan van een vergelijkbare bouwkundige staat en isolatie. De uitleg is dan vrij eenvoudig. Iedereen zal begrijpen dat een huis dat 100% geïsoleerd is geen warmteverlies heeft. In een flat zullen de boven- en onderburen over het algemeen dezelfde woningtemperatuur hebben als jij. Er is daardoor geen warmteverlies naar boven, onder, links of rechts. Geen warmteverlies is vergelijkbaar met 100% isolatie. In een flat heb je dus nog maar 2 gevels waardoor warmteverlies optreedt, de voorgevel en de achtergevel. Bij een (hoek)huis heb je door ALLE muren (behalve die gemeenschappelijk zijn met de buren) plus dak en vloer warmteverlies, hoe goed het huis ook geïsoleerd is. Dat is het algemene verhaal, natuurlijk zijn hier 10-tallen uitzonderingen op te bedenken, bijvoorbeeld een flatwoning op de hoek of helemaal bovenin, buren die extra hard of juist zuinig stoken, bouwtechnische verschillen etc. "Stel het is winter, het is -5 buiten en de verwarming staat uit in mijn flatje en in een (hoek)huis ook, dan is het hier toch warmer?" Klopt helemaal Allisonn. De hoekhuis eigenaren lopen zelfs grote kans dat hun leidingen dan kapot vriezen, uiteraard ook weer afhankelijk van de isolatiegraad van het huis en de lengte van de vorstperiode. Toegevoegd na 22 minuten: Aaanvulling: Het antwoord met "allerlei mitsen en maren" waar ik op doelde, blijkt inmiddels verwijderd te zijn. De antwoorden van Jackd en Zebedeus waren dus niet hiermee bedoeld. Toegevoegd na 11 uur: Correctie: "In een flat zullen de boven- en onderburen..." moet zijn: "In een flat zullen de boven- onder- en zij-buren..."

Ja, een flat voelt sneller warm aan. Dit komt doordat muren, vloer en plafond warmer zijn. (afhankelijk van de plek in de flat) In een vrijstaand of hoekhuis heb je muren die kouder zijn dan de binnen temperatuur (als het buiten koud is) Dezelfde binnentemperatuur voelt daardoor in een flat warmer aan dan in een gemiddeld (hoek)huis.

Dat kan maar hoeft niet. Als je 10-hoog woont dan is het daar al weer kouder (en meer wind) dan op 1-hoog. Verder ligt het aan allerlei andere zaken zoals isolatie en zo. Maar over het algemeen heb je gelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100