Als ik mijn koopwoning met mijn moeder zodat ze geen ander adres hoeft te zoeken, mag zij dan wel huurtoeslag? Zie hieronder meer info:

Ik heb een bijzonder geval waar ik wat advies in kan gebruiken.
Ik heb een koopwoning sinds 8 jaar. Mijn moeder heeft sinds de aankoop bij mij ingewoond. Nu ga ik binnenkort trouwen en ga ik samen met mijn man een woning huren. Aangezien mijn moeder al wat ouder is en gewend is in mijn koopwoning en aan de buurt, willen we het liefst dat zij in mijn woning blijft wonen.
Nu is het zo, dat zij ons ‘huur’ gaat betalen. Hoe regelen we dit zonder de woning te koop te zetten? En mag mijn moeder dan wel huurtoeslag ontvangen aangezien ze gaat huren van een 1ste lijns familie? Ze zou een contract van ons krijgen en ook via een maandelijkse overschrijving betalen zodat het aantoonbaar is.
Ten tweede, ik en mijn man gaan dus op een andere locatie wonen in een huurwoning. Wanneer mijn moeder geen huurtoeslag ontvangt, willen wij huurtoeslag aanvragen omdat de kosten voor mijn moeder anders te hoog worden en wij dat op deze manier willen compenseren. Mag je wel huurtoeslag bij een huurwoning aanvragen terwijl je een koopwoning hebt?
En tenslotte, wanneer mijn moeder huur gaat betalen, wordt dit uiteraard gezien als zijnde inkomsten waar belasting overheen betaald moet worden. Kan het zo zijn dat de inkomstenbelasting uiteindelijk hoger uitkomt dan de huurprijs waardoor de huurtoeslag teniet wordt gedaan? Dus dat wij meer inkomstenbelasting betalen dan de huurtoeslag? Mijn moeder heeft aow a 900 euro en gaat 500 huur betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De situatie voor huurtoeslag voor uw moeder en/of voor u lijkt heel ingewikkeld, maar is dat in essentie niet. Voor uw moeder én voor u gelden voor huurtoeslag de voorwaarden zoals die voor iedereen gelden. Zie bron 1. Uw moeder wil van u huren. Voor de huurtoeslag maakt het geen verschil of er ven een woningbouwvereniging wordt gehuurd, van een particulier of van een familielid. Maak een goed huurcontract. Gezien het inkomen én gezien de te betalen huur komt uw moeder in aanmerking voor huurtoeslag. Het maximum inkomen voor moeder mag niet hoger zijn dan € 21.600 Een punt zou kunnen zijn haar eventuele vermogen / spaargeld. Er is voor een alleenstaande AOW-er een maximum van € 21.139. Maar als het inkomen lager is dan een bepaalde grens kan er voor een AOW-er zelfs een vrijstelling vermogen zijn van € 49.123 Zie bron 2. Voor u gelden ook de algemene voorwaarden voor huurtoeslag. U gaat trouwen en bent daarmee fiscaal partners voor het gehele jaar. Misschien bent u nu al fiscaal partners van elkaar. Dat betekent dat er een vrijstelling van vermogen is van € 42.278 Het toetsingsinkomen van u samen mag niet hoger zijn dan € 29.325 (jaar 2014) Let u erop dat uw toetsingsinkomen voor 2014 lager kan uitvallen dan in 2015, omdat u in 2014 waarschijnlijk nog hypotheekrenteaftrek geniet. Dat zou kunnen betekenen dat u in 2014 onder de inkomensgrens voor huurtoeslag zit en in 2015 erboven. Zodra u de beoogde huurwoning gaat betrekken en u zich laat uitschrijven, komt de woning in Box 3 terecht. D.w.z.: vanaf dat ogenblik is er geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. De woning verhuist van box 1 naar box 3. Uw woning wordt in box 3 beschouw als bezit. De WOZ-waarde van de woning telt. Hierop wordt de resterende hypothecaire schuld in mindering gebracht. Als het spaargeld / vermogen inclusief een eventuele overwaarde op de woning hoger uitvalt dan € 42.378 kunt u de huurtoeslag voor uzelf vergeten. Het een en ander is te verduidelijken met een aantal voorbeelden. (zie onder reacties) N.B: uw idee dat de betaalde huur inkomen is is onjuist. Huuropbrengsten zijn onbelast. Uw woning komt immers als u daar niet meer woont in Box 3 terecht. U hoeft dus geen belasting over de huuropbrengsten te betalen. Wel is het mogelijk dat er als u niet meer in uw koopwoning woont belasting box 3 betaald moet worden. N.B: de voorbeelden plaats ik onder reacties. Het aantal tekens van mijn antwoord blijft zo onder de 2500.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100