Mijn familie wil oma onder curatele/bewindvoerder laten zetten, kan dit?

Oma is inmiddels erg vergeetachtig aan het worden.
Dat mag ook wel, ze is inmiddels al 90.

Ze sluit links en rechts abonnementen af. Laat zich troep aansmeren, betaald rekeningen die betaald moeten worden niet (Gas/water/licht/gemeente)
Maar verder is ze nog wel in staat op zichzelf te wonen.

Nu is de situatie zo: Het betalen van rekeningen regelt ze zelf (alleen dat doet ze dus niet meer) en verder heeft mijn moeder beheer over haar bankpasje en internetbankieren. Mijn moeder haalt geld voor oma zodat ze zelf boodschapjes kan doen en andere dingetjes.

Ik vind het geen probleem dat ze oma onder curatele willen laten zetten. Maar wat ik wel een probleem vind is als de verkeerde persoon word aangewezen als bewindvoerder. Mijn moeder is 100% eerlijk, en oma vind het prettig dat mam nu zo haar geldzaken regelt.

Maar er zijn ook kapers op de kust (familie) die beter dat beheer niet kunnen krijgen. Die gunnen oma nog niet eens een goede stoel omdat er dan minder overblijft voor de erfenis! Hoe walgelijk kun je zijn?

Hoe gaat dat met curatele? Word dat een buitenstaander? Of een familielid? Wie bepaald dat? En wat als oma dat helemaal niet wil? Ze is erg eigenwijs als het haar uit komt, en niemand mag eigenlijk ooit iets voor haar doen.

Dat beheer over het bankpasje heeft ze uiteindelijk aan mijn moeder gegeven omdat mijn moeder de enige is in de familie die goed met geld kan omgaan en omdat ze zelf niet durft te pinnen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moeder kan van tevoren al bij de kantonrechter aangeven dat zij de taken van curator op zich wil nemen. Dat lijkt me ook logisch, zeker als ze al zo'n tijd oma's zaken behartigt en dat altijd naar tevredenheid is gegaan. Als oma zelf een mening heeft over wie het beste tot curator benoemd kan worden, scheelt dat enorm. Er komt, nadat de aanvraag voor de curatele door de kantonrechter is ontvangen, namelijk nog een zitting waarbij familieleden en ook degene die onder curatele wordt gesteld, hun zegje mogen doen. De rechter bepaalt uiteindelijk wie de curator wordt en of de onder curatele stelling doorgaat. Onderstaand document bevat heel veel info over de procedure.

Bronnen:
http://www.verder-online.nl/sites/default/...

Of dat kan of niet, ie moeilijk te zeggen, wij kennen je oma niet. Maar het gaat niet zomaar. Curatele en mentorschap is trouwens niet hetzelfde : Curatele, bewind en mentorschap zijn verschillende maatregelen om mensen te beschermen die zelf geen goede beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld door een verstandelijke beperking, verslaving of dementie. Bewind is bedoeld voor wie zijn financiële zaken niet zelf kan regelen. Mentorschap gaat over het nemen van beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene. Curatele is bedoeld voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen. Die mensen zijn handelingsonbekwaam. Verder wel een tip om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze telefonische verkopers niet kan weerstaan. Geef haar op bij het belmeniet register. Dat kan online, en dat kun jij doen, (heb ik voor mijn moeder ook gedaan toen ze ineens een andere energiemaatschappij had zonder dat ze dat zelf wist.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100