Nog af te betalen huis verkopen en daarna een woning huren - wat met de hypothecaire lening?

Wij hebben onze eigen woning die we nog een 25 jaar moeten afbetalen. Nu spelen we met het idee om onze woning te verkopen en daarna een huis te huren. Kunnen we dan nog de hypothecaire lening behouden en aftrekken van de belastingen? Of zijn we dan verplicht om onze hypothecaire lening in 1x af te lossen?
Dit gaat niet over een echtscheiding.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je je huis verkoopt moet je de hypotheek aflossen. Een hypotheek is verbonden met het onderpand het huis. Geen eigen huis meer geen hypotheek.

Het is niet per se nodig dat u in de woning blijft wonen totdat de woning is verkocht. Stel u zet de woning nu al te koop en u verhuist naar een huurwoning. De oude woning die leeg te koop staat, mag u als eigen woning opgeven gedurende maximaal 2 jaar na het kalenderjaar waarin u de woning hebt verlaten. Stel dat u de oude woning nog dit jaar te koop zet. Dan is hypotheekrenteaftrek nog mogelijk voor de jaren 2014, 2015 en 2016. Als u de woning in januari 2015 te koop zet is hypotheekrentaftrek nog mogelijk voor de jaren 2015 en 2016 en 2017. Zodra de woning wordt verkocht is het natuurlijk einde verhaal met de hypotheekrentaftrek. De woning is dan niet meer uw eigendom. Maar stel dat de verkoop tegenvalt en de woning is na 2 jaar + het jaar van te koop zetten nog niet verkocht, dan komt de woning in Box 3. De Woz-waarde moet u dan aangeven als bezit. De resterende hypothecaire schuld komt bij schulden en wordt in mindering gebracht op de waarde van de woning. N.B: als u de woning verhuurt, komt de woning per direct in Box 3 terecht. Zo te lezen zit er weinig of geen overwaarde op de woning. Als er wel overwaarde is, dan vervalt deze overwaarde na 3 jaar wonen in de huurwoning. U kunt na deze periode dus altijd weer een eigen woning kopen zonder enige beperking t.a.v. overwaarde. Wel is het zo dat de hypotheekrenteaftrek dan nog maar voor 25 jaar geldt – 30 jaar minus de gebruikte 5 jaren.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100