Kun je een bijstand aanvragen als je samenwoont?

Een vriendin van me woont samen met haar vriend, ze hebben ook een kindje. Hij werkt en zij niet, hiervan kunnen ze bijna niet rondkomen. Er zijn ook bijna geen banen voor haar, ze word steeds afgewezen of er staan vacatures op internet die al niet meer bestaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ze een minimum inkomen hebben, kunnen zij zeker in aanmerking komen voor huurtoeslag enz... Ze zouden even navraag moeten doen waar zij allemaal korting op kunnen krijgen want dat is best veel. Daarnaast kunnen ze kwijtschelding of korting krijgen op ontroerendgoed en op een vorm van belasting op waterschap (niet voor thuis gebruik). Daarnaast kijken of het minder is dan bij een bijstanduitkering voor gezin met kind, in dit geval kunnen ze aanvulling krijgen.

Vragen mag altijd, maar toegewezen wordt dat niet zo snel, want alle inkomen op dat adres wordt bij een gedeeld huishouden bij elkaar geteld... Dus dan weet je de uitslag al...

Bijstand waarschijnlijk niet, maar als het inkomen te laag is hebben gemeente en provincie een scala aan regelingen waar je voor in aanmerking komt. Dus dat is gewoon uitzoeken en navraag doen

Als hij onder het bijstandsniveau verdient, dan kan via de WWB aangevuld worden. http://www.st-ab.nl/abwnorm29.htm

Ze kunnen ook eens kritisch naar hun uitgavenpatroon gaan kijken, zij kan kijken of ze een paar uurtjes in de avond kantoren schoon kan gaan maken (eigenlijk altijd wel werk te vinden en geen oppas voor de kleine nodig) of zich moet laten bij- of omscholen. Hij kan op zoek naar een baan waar hij wat meer mee verdient. Bijstand aanvragen is echt een laatste redmiddel.

Bijstand zal er waarschijnlijk niet in zitten. Met een fulltime baan verdien je altijd meer dan de bijstand (70% van minimumloon). Dus zullen ze moeten besparen en goed opletten waar ze geld aan uit geven. Kijk daarnaast vooral eens op http://toeslagen.nl/ Je kunt voor heel veel dingen toeslagen krijgen als je dit nodig hebt, dat scheelt zo een paar honderd euro in de maand.

Als je met je inkomen ook maar 2 euro boven het bijstandsniveau zit dan val je buiten alle regelingen van de bijstand. Zo is de wet nu eenmaal,want je zit erboven. Zit je er onder dan krijg je aanvulling tot bijstandsniveau. Zorg dat je zorgtoeslag krijgt. Evt Huurtoeslag. Toeslag niet werkende partner,het zgn aanrechtgeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100