Wat is de meerwaarde van een samenlevingscontract op fiscaal gebied?

Goedendag,

Ik heb zojuist in mijn eentje een woning gekocht. Wel ga ik hier samenwonen met mijn vriendin. Nu zijn wij dus aan het overwegen om een samenlevingscontract af te sluiten. Wij overwegen dit niet zo zeer om het verdelen van inboedel en eventueel kapitaal vast te leggen in een contract, als wij uit elkaar mochten gaan.
Maar wij hebben te horen gekregen dat het aangaan van een samenlevingscontract in deze situatie een positief gevolg voor bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek kan hebben. Is iemand hier misschien mee bekend?
En ook wat betreft de andere voordelen en eventuele nadelen van het aangaan van een samenlevingscontract?

In ieder geval bedankt voor het lezen van mijn vraag en wanneer iemand me hier advies in kan en wil geven, waardeer ik dat zeer.

Groetjes,

Peter

Weet jij het antwoord?

/2500

Door het samenlevingscontract word je fiscaal partner van elkaar. Hierdoor kun je hypotheekrente aftrek verdelen zodat je de maximale aftrek hebt. Je kunt een proefberekening maken door de aangifte in te vullen met en zonder samenlevingscontract en dan zie het verschil.

Voordelen van fiscaal partnerschap kunnen zijn: 1.Aftrekposten (niet alleen de hypotheekrenteaftrek) kunnen gunstig verdeeld worden. Zie mijn reactie hierboven., Naast de hypotheekrenteaftrek zijn er 9 aftrekposten zoals: studiekosten, giften, aftrek specifieke zorgkosten. 2. De algemene heffingskorting kan aan een niet of weinig verdienende partner worden uitbetaald. De algemene heffings wordt wel afgebouwd voor personen geboren na 1971. Bedraagt in 2015 nog 60% van de heffingskorting en wordt elk jaar verder met 6 2/3 afgebouwd. (tot 2014 – € 0) 3. Het vrijgesteld vermogen Box 3 is voor fiscale partners € 42.278 Als er betaald moet worden in Box 3 kan in bepaalde situaties door slimme verdeling belastingwinst worden behaald. Voor de toeslagen kan het wisselen. Soms is er voordeel bij fiscaal partnerschap, sinds 2013 gekoppeld aan toeslagpartnerschap. Soms is er nadeel. Een nadeel van van fiscaal partnerschap kan ook zijn dat een aftrekpost lager wordt of vervalt omdat de drempel bij aftrekposten hoger is. Wat tegenwoordig redelijk veel voorkomt is dat er twee koopwoningen zijn. Als men gaat samenwonen is slechts de hypotheekrenteaftrek voor 1 woning aftrekbaar. Niet te hopen: Voor de erfbelasting kunnen er gigantische voordelen zijn als er fiscaal partnerschap is vanwege een notarieel opgesteld samenlevingscontract. Dat is met name het geval als er vermogen is. Maar dit is een ander specialisme: niet die van de fiscalist, maar van de notaris. Zie bron 2.

Bronnen:
http://blog.spaarrente.nl/voordelen-fiscaa...
http://www.telegraaf.nl/overgeld/belasting...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100