Moet het executeursloon door de (resterende) erfgenamen worden betaald of gaat dat van de erfenis af voordat die verdeeld wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal wordt ervoor gekozen om de executeur te betalen uit de geldelijke middelen in een nog te verdelen erfenis. Bestaat de erfenis echter uit schulden en/of louter materiële boedelzaken en goederen; of vaste onroerende goederen; of aandelen en waardepapieren en/of kunst of juwelen, dan moeten de erfgenamen, die de erfenis aanvaarden, de executeur zelf betalen naar evenredigheid van het ontvangen erfdeel. Het geld zit dan immers vast in de waardevolle goederen cq. waardepapieren die in de erfenis overgaan. De executeur mag zijn/haar kosten en onkosten in rekening brengen voor het werk dat hij/zij gedaan heeft en moet deze declaratie indienen voordat de erfenis definitief passeert. Zo weten alle erfgenamen hoeveel er aan kosten van de totale erfenis afgaan en/of hoeveel zij individueel in die kosten moeten bijdragen.

Die kosten gaan af van de nalatenschap, net als bijvoorbeeld de uitvaartkosten. Pas na aftrek van alle op de nalatenschap drukkende kosten kan het resterende vermogen worden verdeeld. Als de executeur in de gaten heeft dat de nalatenschap niet voldoende middelen heeft, dan heeft hij een probleem. Op dit moment is namelijk een executeur hoofdelijk aansprakelijk voor het afdragen van belastingschulden. Hij zal zich dan bij de notaris moeten vervoegen , en bij de belastingdienst, en vervolgens komt dan uiteraard de kwestie aan de orde of de erfgenamen willen aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. als een van de erfgenamen ondanks alles toch aanvaardt, zit die uiteindelijk met de belastingschulden en andere schulden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100