mag een deurwaarder zonder bewijs te werk gaan?

hallo
ik heb een vraag, momenteel zit er een deurwaarder achter me aan, omdat ik 10 jaar geleden geld van iemand heb geleend, maar nooit heb terug betaald zeggen ze, maar heb nooit een contract opgesteld of iets dergelijks.
het staat ook niet zwart op wit, en omdat het al zo lang geleden is, weet ik niet meer precies hoe het gegaan is, diegene waar ik het van geleend heb woonde achter me destijds, het zou dus ook kunnen dat ik het toen al terug betaald had, alleen we kregen ruzie.
mag een deurwaarder alleen van hun verhaal af gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er niet zomaar een deurwaarder op je dak worden gestuurd. Eerst moet er een incasso buro bezig zijn geweest. Sowieso, zonder enig contract is er geen bewijslast, daar gaat geen een deurwaarder aan beginnen. In de bron vind je nog veel meer info

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/sc...

Als de lening niet op papier staat heeft degene die de vordering instelt een bewijsprobleem. In het recht geldt het adagium: wie eist, bewijst. Ten tweede is de schuld verjaard, zie daarvoor de website http://www.geld.nl/lenen/service/verjaring-schulden. Het eerdere antwoord over een incassobureau is niet correct. Iedereen kan de deurwaarder vragen een vordering voor hem te innen. Het is overigens wel vreemd dat een deurwaarder zich leent voor deze zaak, als de vordering inderdaad zo flinterdun is als je zegt. Vraag hem naar zijn papieren, waaruit moet blijken dat het inderdaad een beedigd deurwaarder is, en vraag vervolgens of hij bewijsstukken heeft van de vordering. Als hij geen goed verhaal heeft, stuur hem dan een aangetekende brief met de mededeling dat je niet meer op zijn brieven, telefoontjes e.d. mbt deze beweerdelijke vordering zult reageren.

Iedereen kan en mag een incassobureau of een deurwaarder inschakelen om een vordering op een schuldenaar geïncasseerd te krijgen. Maar dan moet er wel aan een aantal harde voorwaarden zijn voldaan. Zo moet de schuldeiser voldoende 'hard' maken dat er daadwerkelijk een onbetaalde schuld bestaat en aantoonbaar zijn dat de schuldeiser al het mogelijke heeft gedaan om deze schuld geïnd te krijgen. Hieronder vallen o.m. het treffen van betalingsregelingen, aanschrijven van de schuldenaar en eventuele correspondentie omtrent de schuld. Zonder deze bewijslast van de schuldeiser mag een incassobureau of een deurwaarder geen incasso opdracht aannemen. Aan de andere kant mag de schuldenaar, in verweer, om relevante gegevens omtrent de vordering vragen aan de deurwaarder of het incassobureau en moeten zij deze informatie verstrekken. De schuldenaar kan dan, in verweer, tegenbewijs aandragen waarmee afdoende bewezen kan worden dat de vordering onterecht, danwel (af)betaald is. De incassant zal dan terug moeten naar de schuldeiser (opdrachtgever) en dit tegenbewijs moeten bespreken. Komt men er dan echter niet uit en de schuldeiser volhardt in zijn vordering, dan ligt de weg open naar de kantonrechter. Op last van de schuldeiser zal de incassant de schuldenaar dan dagvaarden om voor de kantonrechter te verschijnen. De kantonrechter zal dan uit moeten maken of de vordering al dan niet terecht is en bij vonnis bepalen of er alsnog betaald moet worden door de schuldenaar. (de vordering wordt toegewezen of afgewezen) Overigens bestaan er wettelijke verjaringstermijnen van schulden, afhankelijk van de aard van de schuld, kunnen schuldvorderingen verjaren tussen de 5 en 30 jaar (onder voorwaarden bij wet vastgesteld) . Er zijn ook schuldvorderingen mogelijk die niet verjaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100