20 jaar, ZWANGER, thuiswonend en geen vaste baan. Wat zijn me rechten?

ik ben 20 jaar, 5 weken zwanger... Ik woon thuis bij me vader die rondkomt van een uitkering. Ik werk freelance thuis. Me vriend studeert en woont ook nog thuis. Wat zijn mijn rechten? Alles is per 1januari 2013 veranderd qua uitkeringen heb ik gehoord.. Ik ben bang dat ik geen recht heb op iets. Kan iemand me helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent 20 jaar en dus hoor je voor jezelf te kunnen zorgen. Dat doe je nu blijkbaar ook met je freelance werk. Daar verandert een zwangerschap niks aan. Zwanger zijn wil toch niet zeggen dat je niet kan werken? Dus wat bedoel je met rechten? Rechten op een eventuele bijstandsuitkering vind je hier: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-mijn-bijstandsuitkering.html

Of je wel of niet recht hebt op "iets" hangt af van de omstandigheden. Allereerst: je schrijft dat je freelance thuis werkt. Ben je resultaatgenieter of ben je ondernemer? In dat laatste geval heb je mogelijk recht op Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Met deze regeling is er gedurende 16 weken een betaald zwangerschapsverlof. De hoogte van de uitkering hangt af van het aantal uren dat je aan je onderneming besteedt. De ZEZ wordt uitgevoerd door het UWV. Daarnaast: als je niet in je levensonderhoud kan voorzien dan kan je een beroep doen op de bijstand. Die kan je aanvragen bij de gemeente. Het gemakkelijkste is om daar gewoon direct contact mee op te nemen: de gemeente bepaalt immers veel van het beleid. Wat ik wel kan zeggen is dat je in principe zelfstandig recht kan hebben op een bijstandsuitkering. Er was in 2012 een korte periode dat het recht getoetst werd aan een gezinsinkomen, maar deze regels zijn teruggedraaid. Je moet je wel realiseren dat zwangerschap en ouderschap je niet ontslaan van de inspanningsplicht voor de bijstand: je moet voor en na je bevalling je best doen om full-time aan de slag te gaan. Omdat je jonger dan 27 bent dan kan dit ook betekenen dat je (weer) terug naar school gaat. Nog een noot: als je inderdaad zelfstandige bent dan krijg je mogelijk te maken met de BBZ, een speciale bijstandsregeling voor zelfstandigen. De gemeente zal dit ook beoordelen.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bi...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bi...
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ze...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100