bestaat er een mogelijkheid dat een niet-huurder een huis van de woningcorporatie koopt?

Ik woon gehuurd in een huis van een woningcorporatie. Ik ben financieel niet in staat om een eigen huis te kopen (WAO). Nu wil een goede vriend van mij een huis van de woningcorporatie kopen en mij hierin laten wonen. Ik huur dan van hem, zonder aanspraak te maken op huursubsidie. Ik heb inmiddels begrepen dat het wettelijk niet kan (Bbsh). Maar zijn er geen mazen in de wet die het toch mogelijk maken om de koop (via makelaar en notaris) door te laten gaan?
Alvast bedankt voor eventueel advies/antwoord

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je het zelf koopt met geleend geld van die vriend, kan je een schuldbekentenis tekenen met het huis als onderpand. Zou dat niet kunnen?

In mijn woonplaats staan talloze corporatiewoningen te koop en die mag je, na aankoop, gewoon gaan verhuren. Voor zover ik weet is er geen regeling die dat verbiedt. Het BBSH is juist aangepast om het voor corporaties makkelijker te maken om woningen te verkopen (zie bron). De meeste corporaties bieden woningen in eerste instantie aan de zittende huurders aan. Die krijgen bij aankoop een korting en betalen minimaal 75% van de marktwaarde. Dan gebeurt het wel dat corporaties bepaalde eisen stellen aan wat je als koper wel/niet met de woning mag doen. Als je de woning meteen zou doorverkopen, zou je als huurder een flinke winst kunnen opstrijken, om vervolgens opnieuw een woning te gaan huren. Dat is niet de bedoeling. Daarom eisen sommige corporaties (maar zeker niet allemaal!) dat de woning de eerste twee jaar niet mag worden (door)verkocht. Zulke voorwaarden zijn echter alleen mogelijk bij verkoop van een corporatiewoning aan de huurder! Veel huurders willen of kunnen hun huurwoning niet kopen. Zodra zo'n huurder verhuist en de woning vrijkomt, bieden corporaties die huizen tegen de marktwaarde aan. Dat gebeurt dan gewoon via makelaars. Als een vriend of kennis van jou zo'n woning wil kopen en hem dan aan jou wil verhuren, dan is dat geen enkel probleem. Bij mij in de buurt gebeurt dat regelmatig.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/wo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100