mogen een erfenis en een schenking in 1 jaar samen ook niet meer dan 2057 zijn, belastingvrij?

Toegevoegd na 19 uur:
Het gaat hier om een schenking van de ene tante, en een erfenis van een andere tante.
Is het belastingvrije bedrag dat 1x €2057,00 of 2x ? maw wordt het aan het eind van het jaar opgeteld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat mag wel, want een erfenis is wat anders dan een schenking. Heel toevallig is de categorie 'anderen' voor beide soorten (erfenis/schenking) dit jaar euro 2057.-. Toegevoegd na 19 uur: De behandeling is echter verschillend. Bij een erfenis moeten de nabestaanden aangifte doen van erfbelasting. De Belastingdienst stuurt de papieren naar de contactpersoon die de zaken voor de overledene regelt. Als je erfgenaam bent in de categorie 'anderen' hoef je over de eerste euro 2057.- van een erfenis geen belasting te betalen. Als het meer is wel. In de praktijk wordt wel de methode gevolgd dat de executeur de volledige aanslag erfbelasting betaalt namens alle andere erfgenamen. De erfgenamen krijgen dan wat er daarna overblijft volgens de wettelijke of testamentaire verdeling van de overledene. Dit voorkomt, dat de erfgenamen eerst een smak geld ontvangen en vervolgens ieder een deel daarvan moeten afdragen aan de belastingdienst. Zet je de erfenis op de bank, dan gaat het bedrag meetellen in het spaargeldsaldo. Bij een schenking moeten de ontvangers van het geld aangifte schenkbelasting doen als het bedrag wat ze ontvangen hebben boven de grens voor de schenkvrijstelling van hun categorie ligt. Die aangifte moet gebeuren voor 1 maart van het jaar dat volgt op het jaar van de schenking maar alleen als het ontvangen bedrag hoger is dan de grens voor de schenkvrijstelling. Zet je het ontvangen bedrag op de bank, dan gaat het natuurlijk meetellen in het saldo van box 3.

Volgens mij wordt een schenking in het jaar van overlijden belast. Want anders zou je in theorie met voorbedachte rade belastingvrij kunnen schenken zonder er erfbelasting over te betalen. Daarom kan dat dus niet. Toegevoegd na 1 minuut: Ik blijk niet helemaal op de hoogte te zijn, het gaat niet om een jaar, maar om 180 dagen....

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Een ontvangen schenking door de ene persoon en een erfenis van een andere wordt niet samengeteld dus 2 x vrijstelling. Overigens bij schenking kort voor overlijden (binnen 180 dagen voor overlijden) en erfenis nadien van dezelfde tante is de erfbelasting 30% voor het gedeelte boven de vrijstelling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100