moet je de inkomsten die je verdiend met de vrijmarkt doorgeven aan de belastingdienst?

Ik ga dit jaar voor het eerst op de Utrechtse vrijmarkt staan met 20 bananendozen vol.

De inkomsten die ik verdien moet ik dat doorgeven aan de belastingdienst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee hoor daarvoor is het een vrijmarkt! Toegevoegd na 4 dagen: Wanneer u de inhoud van uw zolder te koop aanbiedt, staat de fiscus niet de volgende dag al op de stoep. Maar wanneer u elke week een ander bankstel te koop zet, ziet de fiscus u als handelaar. De winst van een handelaar is belast. Als het gaat om geld verdienen met een hobby vallen er grofweg vier groepen te onderscheiden. Elk met eigen regels. 1. De opruimers Opruimers zijn mensen die op de vrijmarkt hun eigen spullen verkopen. Of die een advertentie zetten om hun golfclubs te verkopen wanneer ze een andere hobby gevonden hebben. Net als degenen die hun overbodig geworden spullen op speurders.nl zetten. Deze mensen verdienen incidenteel wat geld door spullen te verkopen die niet speciaal zijn aangeschaft om doorverkocht te worden. De opbrengst is niet belast, maar onkosten zijn ook niet aftrekbaar. 2. De hobbyisten Mensen met een serieuze hobby besteden daar vaak flink wat geld aan. Verzamelaars bijvoorbeeld kopen dingen, maar verkopen ook vaak wanneer zaken dubbel zijn, of oude apparatuur overbodig is geworden. Dat kan dus geld opleveren, maar ook een hobbyist hoeft eigenlijk geen rekening te houden met een bezoekje van de fiscus. Zelfs niet wanneer u door de expertise die u met uw hobby hebt ontwikkeld, sneller een koopje kunt herkennen en ook weet waar u uw koopje weer met winst kunt doorverkopen. De hobby brengt af en toe wat op, maar daar staan zoveel kosten tegenover dat het eindresultaat negatief blijft. Ook hier zijn opbrengsten niet belast en kosten niet aftrekbaar. 3. De mensen met neveninkomsten Van deze mensen brengt de hobby zoveel op dat je het niet meer louter als een liefhebberij kunt zien. Soms is dit gebeurd zonder dat mensen dit van plan waren. Zoals de man die – omdat hij het zelf nodig had – een verbetering bedacht op een bepaald soort schroefje en zijn vinding te koop aanbood op internet. Hij verwachtte enkele tientallen schroefjes te verkopen, net genoeg om er zijn gereedschap van te kunnen betalen. Als zijn verwachtingen waren uitgekomen, dan was hij gewoon een hobbyist gebleven. Hij verkocht echter tienduizenden schroefjes. Op een gegeven moment bent u dan geen hobbyist meer. De fiscus ziet u als iemand met neveninkomsten. Als er zoveel bestellingen binnenkomen en u de orders gaat uitvoeren, dan verwacht de Belastingdienst dat u zelf begrijpt dat het niet meer om een hobby gaat. De opbrengst is belast en u moet mogelijk btw gaan rekenen. (zie bron) 4. De ondernemers zie bron

Bronnen:
http://www.telegraaf.nl/overgeld/belasting...

Nee Maar... "Gaat u daarentegen elk weekend met uw en andermans rommel op stap, dan zou dat wel eens anders kunnen worden. U gaat dan duurzaam deelnemen aan het economische verkeer (1) waarbij u voordeel beoogt (2). Dat voordeel is ook nog eens redelijkerwijs te verwachten (3). Als aan deze drie vereisten wordt voldaan, kan de belastingdienst stellen dat er sprake is van een bron van inkomen. De inkomsten uit die bron zijn dan te belasten." Citaat uit: http://www.nuzakelijk.nl/column-arjan-thomassen/2574536/belasting-betalen-graag-maar-niet-teveel.html Maar met één keer per jaar deelnemen aan een rommelmarkt -wat de vrijmarkt feitelijk is- neem je niet 'duurzaam deel aan het economische verkeer'.

Nee, dat hoeft dus niet. Daarom heet heet ook een "Vrijmarkt". Het is een markt die is vrijgesteld van vergunningen en afdrachten en alleen bij speciale gelegenheid door de overheid (meestal gemeenten) op een door hen vastgesteld tijdstip wordt gehouden. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan men moet voldoen om aan de markt mee te mogen doen en zich daaraan houden. Op dergelijke markten mogen particulieren zaken verkopen zoals overtollig huisraad, hobby en zelfgemaakte kunst en knutselwerk, gebruikt speelgoed en kleding en gebruikt audio en videomateriaal, sportartikelen enz. Wat niet mag (zonder vergunning) is het verkopen van handelswaar die nieuw uit de doos komt waarvan of de herkomst niet duidelijk is of waarvan redelijkerwijs aangenomen mag worden dat de handelaar beroepsmatig zijn waren verkoopt. Over de verkochte zaken hoeft de particulier geen btw af te dragen en de inkomsten daarvan ook niet aan de belastingdienst op te geven.

Nee, hoor dat is ondoenlijk voor de belastingdienst. tenzij je natuurlijk voor 100000 euro gaat verkopen. Je hoeft niets op te geven

Wettelijk gezien ben je verplicht om van al je inkomsten opgave te doen, dus ook van de inkomsten van de vrijmarkt. Dat het meestal niet gedaan wordt is bekend bij elke Nederlander en wordt tot nu toe gedoogd door de belastingdienst.

Nee als het gewoon allerlei "rotzooi" is dat je thuis over hebt. Maar als je met 20 bananendozen vol met Ipads op de vrijmarkt gaat staan wordt het misschien een tikje anders ;-) Strikt genomen moet je belasting betalen over de winst. Maar het is natuurlijk ondoenlijk om van alle tweedehands zooi die je gaat verkopen de inkoopprijs nog terug te zoeken. Bovendien zal je in 99.9 % niet meer voor een artikelen ontvangen dan je er voor betaald hebt destijds. Dus daarover hoef je dan ook geen belasting te betalen. Zolang jij gewoon met een diversiteit aan overwegend tweedehands spullen op de vrijmarkt staat, zal geen haan er naar kraaien. Maar als je speciaal voor de vrijmarkt spullen hebt ingekocht om met winst te verkopen dan moet je officieel de winst opgeven aan de belastingdienst. Maar dat zal in geval van tweedehands spullen vrijwel nooit het geval zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100