Moet anoniem solliciteren een norm worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, hoezo een werkgever mag toch zelf bepalen wie hij in dienst neemt. Is alleen iedereen op kosten jagen, als hij een voorstelling heeft voert hij die namelijk toch uit.

het zou wel een goed wapen zijn tegen racisme en dat soort zaken... Maar ik denk dat het ook wel belangrijk is om een beetje te weten waarmee je in zee gaat, dus ook de persoon zelf ziet en leert kennen etc.

Nee, want het voegt weinig toe. Uiteindelijk kom je toch op een sollicitatie gesprek waar je niet anoniem meer bent. En als iemand jou niet wil vanwege je leeftijd, geslacht of geloofsovertuiging dan kan je na het sollicitatie gesprek alsnog worden afgewezen alleen heeft het je dan extra tijd gekost.

Er zijn veel beroepen waarbij dat niet kan. Voor beroepen waarbij 't uiterlijk, leeftijd, de naam, etc. etc. allemaal niks uitmaakt: daarbij mag 't van mij wel anoniem. Maar ik denk dat 't nog knap lastig is een beroep te vinden waar 't echt allemaal niks uitmaakt.

Nee! Het moet juist de norm zijn dat anoniem solliciteren niet nodig is omdat discrimineren niet mag. (En dat is ook de norm.)

Als het doel is om voorkeursbehandelingen in de maatschappij te verminderen is anoniem solliciteren onvoldoende. Bij het maken van een afspraak kun je eventueel nog anoniem blijven. Je kunt namelijk via een speciaal aangemaakt anoniem e-mailadres opgeven of corresponderen via de post. Vanaf het moment dat er mondeling contact is (zonder namen te noemen), kan degene in vele gevallen al bepalen of je man/vrouw bent, welk dialect je hebt of in welk accent je spreekt. In sommige gevallen kun je de afkomst 'binnen-' of 'buitenland' al bepalen. Maar uiteindelijk bij de sollicitatieprocedure zelf, komen vele aspecten toch al aan het licht. Of je moet er een scherm tussen plaatsen met 'stemvervorming'. Iedere sollicitant zou dan dezelfde stem moeten hebben. In sommige functie is het van belang dat je aan bepaalde 'uiterlijke' kenmerken voldoet. Stewardessen bijvoorbeeld mogen geen confectiemaat hebben boven de 42. Daarnaast is het in bijvoorbeeld commerciele functies van belang dat iemand past bij wat het bedrijf wil uitdragen. Uiterlijke verzorging, representativiteit, kleding etc.

Wat is het voordeel? straks gaan de anonieme sollicitaties in de prullenmand want als je anoniem solliciteert heb je iets te verbergen

Nooit. Dan heeft solliciteren ook geen zin meer. Hoe kan een werkgever nu de juiste keuze voor zijn bedrijf maken, als hij niet eens weet om wie het gaat?

Absoluut niet.Een werkgever heeft het recht om zijn werknemer op alle fronten te beoordelen en ook het uiterlijk kan daarin bepalend zijn en welbespraaktheid.

nee, de beoordeling zou verslechteren

Zou zeker niet de norm mogen zijn. Ten eerste is het natuurlijk voor de werkgever noodzakelijk dat hij de sollicitant in de ogen kan kijken. Want je kunt wel een goede cv hebben maar als het niet "klikt" gaat het niet werken. Ten tweede: hoezo wil je dit als sollicitant? Heb je dan iets te verbergen? Lijkt mij voor beide partijen zeer onwenselijk.

Anoniem solliciteren schijnt niets uit te maken. Er wordt gekeken naar wat je kan en hoe je overkomt op anderen. Niet naar je afkomst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100