is de wajong voor thuiswonende net zoveel als voor op kamers wonenden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja want daar heeft het niets mee te maken: Heeft u een uitkering nodig om uw inkomen aan te vullen? Samen met u doen wij er alles aan om werk te vinden dat bij uw mogelijkheden past. En wij gaan ervan uit dat u zelf ook uw best doet om geld te verdienen. Maar als werken niet lukt, dan krijgt u een uitkering. Daarvoor gelden deze regels: • Bent u bezig met het zoeken naar werk? Maar lukt het nog niet om werk te vinden? Dan krijgt u een uitkering van 75% van het minimum(jeugd)loon. • Werkt u, maar kunt u geen volledig inkomen verdienen? Dan krijgt u een uitkering. Deze uitkering is bedoeld als aanvulling op het loon dat u verdient. Uw totale inkomen wordt daarmee minimaal 75% van het minimum(jeugd) loon. Hoe meer u werkt, hoe meer u overhoudt. Het loont dus om te werken! • Gaat u naar school of studeert u? En heeft u recht op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren? Of hebben uw ouders nog recht op kinderbijslag? Dan is de Wajong-uitkering 25% van het minimum(jeugd)loon. Als u daarnaast met een bijbaan meer dan 25% van het minimum(jeugd) loon verdient, dan trekken wij dit van uw uitkering af. • Kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u een Wajong-uitkering van 75% van het minimum(jeugd)loon.

Bronnen:
http://www.uwv.nl/Images/SZ110%2015690%20-...

Nee en ja. Als je wajong onder het bestaansminimum is kan je bij de wajong een aanvraag doen voor een aanvulling tot minimum bijstandsniveau. Als je al een uitkering krijgt op het bestaansminimum dan krijg je niets extra,s

Er zijn al wat antwoorden gegeven, maar naar mijn idee nog niet volledig. Allereerst: wel of niet thuis wonen is niet relevant voor de hoogte van je uitkering. In de nieuwe Wajong (als je je eerste aanvraag hebt gedaan ná 1 januari 2010) wordt wel een onderscheid gemaakt tussen studerenden (die studiefinanciering ontvangen) en niet-studerenden. Waar Wajong bij een volledige arbeidsongeschiktheid normaal gesproken 75% van de maatman (dat is bij de meeste Wajongers het wettelijk minimum(jeugd)loon) bedraagt, is dat voor studerenden slechts 25%. Daarbij maakt het voor de hoogte van de Wajong echter NIET uit of je thuis woont of niet. Als een student uit huis gaat, wordt de basisbeurs verhoogt. De Wajong blijft gelijk. In de oude Wajong (als je eerste aanvraag van vóór 1 januari 2010 was) wordt er geen verschil gemaakt tussen wel of niet studeren. De Wajong bedraagt dan - wanneer je 80-100% arbeidsongeschikt bent - altijd 75% van de maatman. Ook hier maakt het weer geen verschil of je zelfstandig woont of niet. Als de uitkering zo laag is dat je hiermee onder het sociaal minimum komt, kun je in sommige gevallen een toeslag krijgen. Dit kan pas vanaf het tweede ziektejaar, en je komt hier niet voor in aanmerking als je jonger bent dan 21, ongehuwd, en nog bij je (pleeg)ouders woont. Als je dus nog geen 21 bent en je ontvangt wel al langer dan een jaar Wajong, kan het voor de TOESLAG wél verschil maken of je wel of niet thuis woont. Voor de uitkering zélf niet. Die toeslag is van toepassing wanneer je onder het voor jou geldende sociaal minimum komt. Dit is praktisch gezien meestal alleen van toepassing als je nog geen 23 bent, als je slechts gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en dus een lager percentage krijgt aan uitkering, óf als je gehuwd/samenwonend bent en/of een kind hebt, waarbij je partner geen inkomen heeft. In de meeste andere gevallen is de Wajong uitkering zelf al hoger dan het sociaal minimum. Samengevat: -nee, de hoogte van de Wajong is niet anders wanneer je thuis woont of op kamers. In de nieuwe Wajong geldt wel een aparte regeling voor studenten. Ook hierbij maakt uit- of thuiswonen geen verschil. -in sommige situaties kun je recht hebben op toeslag. Hierbij maakt het t/m 21 jaar wél uit of je bij je ouders woont of niet. Overigens heb je géén recht op toeslag als je studeert en hiervoor studiefinanciering ontvangt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100