hoe richt ik een fonds op?

Beste mensen, Mijn hond heeft ernstig aandoening genaamd Heupdysplasie. nu moet ze waarschijnlijk geopereerd worden en dat kan oplopen tot € 5000,- of meer. Nu kan ik dit onmogelijk betalen met mij inkomen. Dus wil ik een fonds opzetten en zorgen voor donaties. Maar ik heb geen idee hoe ik dit op touw moet zetten. heb je er websites voor of iets. wie oh wie kan mij helpen.

Het gaat om Shiela een duitse herder van net 1 jaar.
ik kan het gewoon niet over me hart krijgen om haar in te moeten laten slapen. ze was n amelijk het verjaardags kadootje van mijn dochter die verlede jaar 3 werd...

Weet jij het antwoord?

/2500

Om eerst maar eens je vraag te beantwoorden: een fonds richt je op omdat je geld wilt géven, niet omdat je geld nodig hebt. Een fonds is geld dat voor een bepaald doel apart wordt gezet, meestal onderdeel van een stichting maar het kan ook onderdeel van een profit-organisatie zijn. Om een stichting op te richten moet je een aantal bestuursleden hebben (ik dacht minimaal drie, maar houd me ten goede) en netjes bij de notaris vast laten leggen wat je doelen zijn. Daarbij mag het doel niet zijn om geld te geven aan één van de oprichters of aan derden, tenzij het een ideëel doel heeft. Daarnaast bieden sommige grotere ANBI-instellingen de mogelijkheid om een zgn. Fonds op Naam op te richten. Dat bespaart je de gang naar de notaris en vaak ook de notariskosten, en houdt in dat je binnen de doelstelling van die grotere stichting een concreet kleiner doel uitzoekt of aandraagt waarbij je dan via notariële akte vast laat leggen dat je elk jaar een bepaald bedrag schenkt, of dat je je erfenis nalaat in dat fonds. Dat lijkt me allemaal niet wat je zoekt. Jij wilt geld inzamelen voor jezelf/je hond, geen geld géven. Ik zou als ik jou was in elk geval met de dierenarts overleggen: wellicht mag je in termijnen betalen, en misschien is het ook wel mogelijk om de prijzen wat aan te passen. Er zijn zelfs dierenklinieken die zich speciaal richten op mensen met een laag inkomen, dus ik zou als ik jou was in elk geval eens wat prijzen gaan vergelijken. Kom je daar nog niet mee uit, dan zul je een fonds moeten aanschrijven, niet oprichten. Rieneke noemt al wat mogelijkheden, en als je wat zoekt op internet is er vast nog meer te vinden. Ik vond zelf de Stichting voor daadwerkelijke dierenbescherming, die heeft een speciaal noodfonds voor dit soort situaties: http://www.amsterdam.dierenbescherming.nl/noodfonds. Misschien kun je bij iemand het fondsenboek eens lenen ter inzage, wellicht staan daar nog meer stichtingen of fondsen in met een soortgelijke doelstelling. Daarnaast staat je natuurlijk niets in de weg om zelf met de spreekwoordelijke pet rond te gaan bij vrienden en familie, een sponsortocht te organiseren, een weblog te schrijven over je hond en bezoekers te vragen geld te geven voor de operatie, of op andere creatieve manieren geld in te zamelen. Veel succes in elk geval!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100